Viktigheten av saltbalanse i kroppen

imagesÅ fortelle hvor viktig det er å få i seg nok salt på daglig basis er litt som å “banne i kjerka”. For salt er jo per definisjon helseskadelig. Leter du litt på på overflaten vil du se at for mye salt er “livsfarlig og gjerne dødelig”. Det er nærmest et offentlig press på oss for å redusere saltinntaket. Ønsker du å se den virkelige sannheten om salt – må du søke dypere i dokumentasjonen som finnes i mengder på nettet. Og ikke minst – prøv deg frem selv. Og kjenn hvordan din egen kropp responderer. Mange går så langt at de kutter ut salt helt og holdent fra kostholdet sitt, nettopp fordi dette er de rådene som det offentlige kommer med. Så hvordan skal jeg klare å overbevise deg om det motsatte? For vår påstand er at dette er en myte – som dessverre fører til svært mange mennesker blir syke og får alvorlige næringsmangler. Saken er nemlig den at salt er helt essensielt for kroppens energisystem og for å få kroppen til å fungere optimalt. Nå snakker vi ikke om raffinert bordsalt, Seltin eller saltet som skjuler seg i alt av ferdigmat. Vi snakker om ekte havsalt i sin opprinnelige form. Og om salt som du selv tilsetter mat og drikke.

Personlig har jeg erfart at jeg trenger mye salt. Jeg er raus med saltinntaket. Det tolker jeg dithen at jeg er i en periode av livet hvor kroppen fortsatt bygger seg opp. Det er mye som fortsatt skal balanseres – og mye som skal fraktes ut. Det hjelper saltkrystallene til med. Jeg bader gjerne i salt (epsomsalt), jeg drikker i perioder salt-shots om morgenen – og jeg har alltid salt i vannet når jeg trener (min egen elektrolyttdrikk). Salt gir også bedre hud – så å lage en egen skrubb som blant annet består av salt er rene vidundermiddelet. Hvis du tenker gjennom hva salt består av, så blir kanskje tanken om at dette er godt for oss ikke så fjern likevel. Ekte havsalt inneholder urhavets opprinnelige sammensetning  – det vil si alle jordens 84 mineraler og sporstoffer –  i samme sammensetning av salt, vann, mineraler og sporstoffer som vannet i hver enkelt av celle i kroppen vår. Når vi stresser, trener og svetter – så forbrukes disse stoffene. De bokstavelig renner ut av cellene våre. Og hva er da mer logiske enn å fylle på med rene stoffer i riktig sammensetning – via salt.

Vi spiste betydelig større mengder salt før i tiden. Det finnes også dokumentasjon på at de kulturene/landene som spiser mest salt – lever lengst. Det er kritisk med en god balanse mellom vann og salt i kroppen.  Den generelle regelen er at mennesker trenger minimum 1 1/2 teskje salt hver dag. Og er du syk og stresset trenger du muligens enda mer – kanskje opptil 3 teskjeer hver dag. Saltmangel er  næringsmangel. Behovet varierer fra person til person, så her må du prøve deg frem selv. I dag merker jeg veldig godt hvis jeg i perioder spiser for lite salt. Det samme problemet kan oppstå blant de som trener hardt og dermed svetter mye. Maratonløpere som får hjertestans og de som dør av hjertestans i badstu (ikke uvanlig i Finland) får dette pga akutt mangel på magnesium, kalium og/eller natrium. Regelen er at dersom du mister mye væske (og dermed også mineraler) gjennom svette bør du i tillegg til å gjenopprette væskebalansen også sørge for å erstatte salttapet via mat og drikke. Dersom dette ikke skjer vil du oppleve at nyrene skiller ut mer væske gjennom urin – og siden salt også alltid skilles ut med urin – vil situasjonen og dehydreringen forverrer seg…..

Det er et faktum at det er en sterk korrelasjon mellom redusert saltinntak og diabetes, hjerte/kar-lidelser og død, ustødighet, hukommelsessvikt og mye mer. Kviser og fet hud kan også være et resultat av for lite salt. Det er gjennomført forsøk som viser at når friske mennesker ble satt på en diett med lavt saltinntak – ca 1/5 teskje hver dag – utviklet de insulinresistens innen en uke. Gruppen som spiste mye salt (1, 1/2 teskje hver dag) opplevde ikke dette. Å lese dette var virkelig en tankevekker for meg. Salt forsyner kroppen med sodium og klorid – som begge er viktig for viktige prosesser som får hjerne, nervesystem, stoffskifte, binyrer og fordøyelse til å fungere normalt.

Det er viktig å velge salt som ikke er raffinert. Velg soltørket havsalt. Det er gjerne gråaktig i fargen, noe som tyder på at det har høy fuktighet og spormineraler intakt. Denne type salt inneholder mer enn 80 prosent sodium klorid, ca 14 prosent magnesium og andre makromineraler – og mer enn 80 spormineraler. Jeg bruker stort sett bare Helios sitt finmalte havsalt i store poser. Det finner du i de fleste helsekostbutikker og koster rundt tredve kroner for en hel kilo. Det er godt, grått og rimelig i motsetning til mye annet “moderne” havsalt. Himalayasalt er også utmerket, men neppe veldig mye bedre enn havsaltet jeg bruker (men mye dyrere).

Ikke glem at kjøttkraft laget av dyrebein er en god kilde til sodium, klorid, magnesium, potassium og viktige spormineraler. Er du syk bør du få i deg kraft hver dag, gjennom supper eller buljong.

Her er noen måter jeg bruker salt på i min hverdag. Kom gjerne med tips dersom du har det:

Energigivende “saltshots”:
Jeg tar en teskje med godt havsalt og rører ut i et glass vann. Jeg tilsetter gjerne saft fra 1/2-1 sitron. Og drikker det! Kroppens respons er ofte umiddelbar – og god. Jeg merker at energien og våkenheten kommer sigende tilbake i løpet av kort tid. Binyrer og stoffskifte får en boost og begynner å fungere normalt igjen. Jeg starter ofte dagen med denne – på tom mage – og en stund før jeg spiser. Føler jeg behov for det så gjentar jeg gjerne i løpet av dagen, evt har litt salt på tunga. Jeg har alltid en liten boks med salt liggende på pulten min.

Havsalt på tung: 
Før jeg lærte det jeg nå vet erfarte jeg gjentatte ganger å finne tilbake til energien min bare ved å legge havsalt på tunga og suge på det. Har du svake binyrer (de fleste med ME og utmattelse)  mister du med stor sannsynlighet mye salt gjennom urin og da er det ekstremt viktig å sørge for å få i seg mer salt i maten du spiser.

Saltbad og saltskrubb:
Huden er vårt største organ og “suger” til seg alt som påføres. Det er derfor logisk for meg at å bade i salt er godt for kroppen. Det roer veldig ned, er godt for muskelsmerter – det er rensende – samtidig som det gir energi. Magnesiumlagrene fylles opp.  Jeg har brukt mye tid på å finne leverandører av godt Epsomsalt som ikke koster allverden, og ender som oftest opp med å bestille fra eBay. Ellers kan jeg anbefale at du lager din egen saltskrubb. Underverker for huden.

Comments

 1. Veldig interessant om salt.
  Jeg trur helsemyndigetene ser på mengde salt solgt og deler det på antall mennesker i Norge, og tillegg regner de med at vi alle spiser ferdigpizza og posemat. Også kommer de med hysteriske anbeafiliner om å slutte med salt. Jeg har trua på helsemyndihetene. De burde legge ned sin folkeopplysningsavdeling.

  Epsomsalt har jeg aldri prøvd. Vet det er magnesiumsulfat. Gir det mye magnesium til kroppen?

  • Den beste måten å tilføre kroppen magnesium er via huden, da du da får best opptak. Om du har fordøyelsesproblemer som hindrer/hemmer opptak av næringsstoffer kan det nærmest være meningsløst å ta tilskudd oralt. Magnesiumklorid er den lettest opptakelige formen for magnesium gjennom huden, men epsomsalt er også fint :)

   • Når det er sagt må jeg takke deg for denne artikkelen om salt . Det var virkelig mind blowing for meg i all sin enkelhet men viktighet ! Jeg er yngst av fem søsken, og på den tiden mine tre eldre brødre hadde flyttet hjemmefra, fikk min far problemer med høyt blodtrykk etc og streng beskjed fra legen om å minimere, unngå salt. Jeg var vel ca. fire år da og vokste opp på ett meget saltfattig kosthold. Sto heller ikke på bordet til eggene til søndagsfrokosten…Salt var liksom en ikke ting i heimen. Så salt er noe jeg alltid har brukt veldig lite av, men har jo en havsaltbøsse i skapet… Så min konklusjon rundt dette er, både min søster og jeg har fått helseplager som binyretretthet, lavt stoffskifte etc. Min søster har i tillegg fått høyt blodtrykk mens mitt er lavt slik min mor alltid hadde. Mine brødre som vokste opp på havsalt i maten, feiler ikke noe ! Og på nyttårsaften hos min yngste bror ( men 11 år eldre enn meg ) ser jeg at han drysser havsalt over maten, bet meg i det men var på nippet til å si til ham at det nok ikke var så lurt for helsen, hehe…Så leser jeg denne artikkelen om havsalt og skjønner jeg har blitt hjernevasket/indoktrinert fra barnsben om at salt er den store stygge ulven og har aldri brukt det noe særlig i mitt kosthold og jeg ser at mye av årsaken til mine helseplager kan ligge der. Så i dag startet jeg dagen med en teskje havsalt utrørt i vann inntatt på fastende mave Mange barn av søttitallet tror jeg fikk det inn med teskje som et daværende helseråd, unngå salt… For de siste 30 år har autoimmune sykdommer skutt i været og mange starter med binyretretthet, ref. din artikkel….så begynner dominoeffekten, bl.annet lavt stoffskifte… Hm, tror det virkelig kan være noe i dette jeg. Vel, havsalt skal nå inntas i passelige mengder hver dag for både min yngste datter ( 16 år ) og meg, samt jeg skal få mine to voksne barn å lese dette + min søster…. Viktig info til dem ! Ha en fin Tirsdag :) Hilsen Embla

    • Salt, i tillegg til næringsrik mat tilberedt med tradisjonelle tilberedningsmetoder har jeg klokketro på. Salt alene kan nok ikke flytte fjell, men å ta bort saltet fra kosten er nok direkte helseskadelig ja.

 2. Jeg er en av de som har kuttet salt fra matlagingen, pga skremselspropaganda og fordi jeg har tenkt at jeg får i meg nok salt gjennom halvfabrikata. Men nå som jeg ikke lenger spiser halvfabrikata, men lager alt fra bunnen av, så får jeg jo ikke i meg mye salt. Da jeg tok en hårmineralanalyse i sommer viste testresultatet at jeg blant annet manglet natrium, så nå er jeg begynt å bruke himalayasalt og havsalt. Men jeg er veldig usikker på hvor mye jeg skal bruke. Jeg har vært utbrent i snart to år og kroppen er totalt i ubalanse.

  • Da ville jeg spist salt etter lyst og behov. Tror du med fordel kan gjøre som Anne Marit her anbefaler, men nå er ikke noen av oss eksperter på hverken kosthold eller ernæring og har ingen medisinsk kompetanse til å gi slike spesifikke råd. Salt fra halvfabrikata er nok oftest raffinert og ofte tilsatt antiklumpemidler med diverse antiklumpeformularer. Aluminium er en vesentlig ingrediens i noen antiklumpeformularer, noe du ikke bør spise. Uraffinert havsalt er ikke helseskadelig men livsviktig. Jeg hadde selv et enormt saltsug gjennom hele barndom og ungdomstid, men da var det dessverre også jozo som sto på bordet. Jeg føler meg “mettet” nå og det er en god følelse. Jeg vet Anne Marit også ofte har tatt en liten saltklump i munnen og sugd på den og fått et energiløft av det. Hjemme salter jeg maten godt med uraffinert havsalt, også til barna og har aldri begrenset dem i dette. Jeg har en sønn med hjertefeil og hans blodverdier har aldri vært negativt påvirket av et salt-rikt kosthold, snarere tvert imot

 3. 25kg Epsomsalt er herved bestilt :))

 4. Hei. Jeg lurer på hvor du får tak i magnesiumklorid?

 5. Hvor mye betalte du i frakt for 25kg epsom salt når du bestilte fra ebay?

 6. Bra innlegg, denne påminnelsen trengte jeg! Jeg er en av de få som har fått beskjed av legen om å øke saltinntaket pga svimmelhet og lavt blodtrykk, men likevel går det ofte i glemmeboka. Så husker jeg på det igjen når det kommer svarte flekker i synsfeltet av å reise meg fra stolen…Skal bli flinkere til å ta ei klype havsalt i vannflaska jeg har med på skolen framover, og alltid ha salt i drikkeflaska på trening. Når jeg føler meg sliten/uklar i hodet og tar et glass saltvann merker jeg at det blir bedre nesten med en gang. Men, som Gry nevner, det har jo også med helheten i kostholdet og gjøre :)

 7. jeg har kjøpt en sekk med mag.salt fra fellsekjøpet(600kr) er denne ok å bade i ? Lurer også på om det er ok å ta bad med mag. nå som jeg ammer eller vil det gi en for stor renselse (giftstoffer i morsmelka)?
  Linemor

  • Jeg ser ikke noe grunn til at du ikke skulle bade med dette saltet. Jeg kjøper dette selv og bader både meg og barna med det. Noen har innvendinger mot at det er produsert i kina og at det kan være annet rask i, men jeg er ikke mer skeptisk til dette enn fra andre storleverandører. Men det er nå meg.

 8. EirinKristin says:

  Hei.
  Supert innlegg.
  Jeg tenkte å starte med salt shot, men lurer på om det har noe å si at jeg ammer en 7 uker gammel gutt.
  Og kan jeg gi han fermentert tran?
  Og så har datteren min på 5 år hatt MYE problemer med urinveisinfeksjoner, og når det står på så lukter bleien hennes skikkelig salt om morgenen, så regner med hun mister mye salt. Hvor mye salt kan man egentlig gi barn?

  • Gi henne godt med salt, ved at du salter maten godt, salter egget, eggerøra, alt du gir som kan smake salt, salter du rikelig. Baker du surdeigsbrød eller langtidshevede brød kan du også ha i en god neve salt, da det kun gjør at brødene smaker bedre også. Du bør også sørge for at alt kjøtt og fisk som du gir henne er beitefôra eller ville slik at fettsyreprofilen er riktig. Rikelig med fullverdige protein i form av fisk, kjøtt og egg er flott, ha alltid mettet fett i form av smør eller kokosolje til alle måltid. Hun må komme i fettsyrebalanse og hun må få i seg tettpakket med næring. Kan du lage hjemmelaget leverpostei, tror du hun liker dette? Du finner oppskrift på to ulike leverposteier der. Du kan også forsøke å gi henne tranebær, f.eks denne. Det kan lindre smertene. Lykke til og du kan godt shotte saltvann uten at det er et problem. Jeg ville ikke gitt barnet tran enda, heller tatt dobbel dose selv, slik at det gjenspeiles i melken din :)

 9. EirinKristin says:

  Tusen takk for et raskt og meget behjelpelig svar. Det eneste legene gir oss er antibiotika, så det er lenge siden vi har gitt opp det opplegget. Hun er ganske kresen av seg, men jeg får i henne litt her og der. Elsker heldigvis kefiren med stevia Vanilla dråper i.

 10. Heisan

  Fint innlegg om salt, absolutt nyttig:-) Gry, du sier magnesium tas bedre via huden, jeg bader i epson salt som er nokso dyrt, det skal ofte en kopp oppi det store badekaret mitt. SÅ kanskje ta en tur til felleskjøpet jeg også. Epson saltet føler jeg virkelig hjelper, men magnesium oljen opplever jeg svir ofte på huden, skal jeg blande med vann da? Virker den på samme måte? Har lest at å smøre på leggene skal være bedre å starte med, og også magepartiet er best for å roe ned kroppen og for å sove bedre, har du formeninger om det? Kan man spraye seg når man er gravid feks. ?

  Myrgana

  • Du kan med fordel smøre deg når du er gravid, om du opplever at at det klør så kan du blande den med kokosolje, det lindrer klorens kløende virkning. Om du smører leggene eller magen vet jeg ikke, men tenker det er logisk å smørre der huden er tynnest som på innside lår og innside under og overarm for best mulig opptak, nakke og hals smører jeg også.

 11. Gelatinmamma says:

  Hvordan vet vi at vi har nok magnesium i kroppen?

 12. EirinKristin says:

  Mens jeg er her inne. Er det noen som har erfaring med barn som sliter med innsovning?
  Samme jenten bruker ca 1 time på å sovne. Tenkte å prøve magnesium på henne, men er det noe annet som kan virke. Hun er veldig urolig og knekete/kosete. Har egentlig alltid vært slik.

  • En kopp buljong eller suppe kokt på langtidskokt gelatinrik kraft kan også hjelpe, alternativt bompisaft med mye gelatin, du finner oppskrift her eller på min blogg.

 13. Hei :-)
  Skulle gjerne lest den studien som viser sammenheng mellom saltinntak og insulinresistens.
  Har du link eller mer info?

 14. Hva med a.vogel sitt urtesalt er det ok? Jeg bruker urbase,men det koster skjorta.er urbase en bra greie? Har magnesiumspray og,men ikke vært så flink til å bruke det.bør je erstatte urbase med sprayen? Jeg sover nemlig mye bedre med urbasen.noen som vet?

  Guro

  • Jeg kjenner ikke til dette produktet og om du bør bytte ut det ene med det andre, men å smøre seg med magnesiumspray med eller uten urbase kan umulig skade..

 15. EirinKristin says:

  Må bare få takke for et supert innlegg.
  Det er rart hvordan ting kommer til rett tid. Jeg har lagt om kostholdet i familien vår for en stund siden. Det går nok litt opp og ned med hvor godt vi klarer det, og jeg har likevel hatt et slags lokk/slør over meg. Lite energi, og ustabil til tider. Men så begynte jeg med saltshot her for ca en uke siden, og jøye meg. Masse energi, våken og klar i hode, full av ideer, glad, og ja jeg vet ikke hva. Det er så utrolig deilig.
  Så tusen takk for denne viktige puslebiten i mitt liv.
  Jeg har liksom våknet etter dvale.

  • FAntastisk å høre Eirin Kristin! Jeg har hatt samme opplevelse med saltshot som deg. Akkurat nå føler jeg ikke at jeg trenger saltshots, men så fort kroppen sier fra så er jeg i gang igjen. Nå sørger jeg bare for å salte maten jeg spiser rikelig. Og har salt i vannet når jeg trener og drikker vann iløpet av dagen. Lykke til videre. Anne Marit

 16. Tusen takk for info! Hilsen ei med ME

 17. Dette var interesant lesning! Jeg har høyt blodtrykk, er overvektig og tar blodtrykksmedisiner og vanndrivende tabletter. Skal halst at vanndrivende hver dag, men jeg får så mye kramper etter et par dager at det ikke er mulig og gjenomføre! Tar magnesium og kaliumtilskudd, men synes ikke det hjelper på krampene. Kan saltmangel være årsaken til dette? Mvh Nannah

 18. Heisann! Takk for opplysningene! Dette satt i gang spørsmål angående en eldre dame som bor på omsorgssenteret jeg jobber på. Hun sitter i rullestol etter slag og venstre arm og bein er omtrent lammet. Hun skal inn til operasjon igjen for å fjerne den tredje eller fjerde nyresteinen(!) Hun var nylig inne på sykehuset for å fjerne en vanncyste på 2 liter. Jeg vet ikke om dette har noen sammenheng med for lite salt i kroppen, men tanken slo meg at denne damen kanskje har for lite salt/magnesium i kroppen i og med at hun er tørst HELE tiden..Hun drikker flaske på flaske med kaldt vann hver dag. Når jeg tenker på kostholdet hun har så er det vel relativt lite salt hun får i seg…
  Hva tenker dere om dette? Skulle jeg tatt med meg Himalaya saltet mitt og bedt henne legge litt på tunga et par ganger om dagen som en begynnelse på et lite “prøve-prosjekt” for å se om salt er noe hun trenger mer av? Så kan jeg kanskje skaffe magnesium oljen så hun får det inn gjennom huden…!?

 19. Takk for flott info! Drikker ‘sole’ (mettet saltopploesning av himalayasalt), en teskje i et glass vann paa fastende hjerte daglig. Renser for tungmetaller og og normaliserer Ph verdien i kroppen.
  Veldig mye bra info om salt og helse her: http://www.shirleys-wellness-cafe.com/saltsole.htm

  • Hva i all verden får deg til å tro at Himalaya-salt kan rense tungmetaller og normalisere pH-verdien i kroppen? Hvis saltet inneholder alle de angivelige 84 mineralene inkluderer det en rekke tungmetaller (og radioaktive stoffer – se analyser av Himalaya-salt). pH i kroppen vil alltid ligge rund 7,4 (dvs. svakt basisk). Avvik ned til 7,3 eller opp til 7,5 ville føre til en kritisk helsesituasjon ved at enzymer og stoffskifte ikke vil fungere normalt. Senker du pH dør du. Øker du pH dør du. Kroppen regulerer dette selv.

 20. Du skriver at ekte havsalt inneholder “alle jordens 84 mineraler og sporstoffer”. Hva bygger du det på? Kilde? Jeg har kun sett en liste over de 84 grunnstoffene som påstås å finnes i Himalayasalt, og det er alt annet enn sunne stoffer – inkludert svovel, fosfor, tungmetaller som kvikksølv og wolfram, radioaktive stoffer som plutionium og en rekke grunnstoffer de fleste av oss antagelig ikke har hørt om. Selvsagt i mikroskopiske mengder, men kroppen trenger nesten ingen av disse 84 stoffene. Oppgi kildene for denne påstanden, så kan vi diskutere om du har dekning for det du skriver.

Speak Your Mind

*