Rå vaniljemelk

Jeg har alltid ELSKET vaniljesaus, og denne deilige drikken er en ukentlig gjenganger for meg. Barna er også glad i den, og jeg lager den av og til som kveldsmat til dem. Vanlig vaniljesaus styrer vi for det meste unna, og lager heller selv. Vaniljesaus skal ikke inneholde noe annet enn melk/fløte, eggeplommer, ekte vanilje, noe søtt og evt litt stivelse (oppskrift f.eks. på Mariannes e-stoff frie blogg). Upasteurisert rømme med vaniljepulver og noe søtt, i form av noen dråper stevia 0g/eller litt lønnesirup for eksempel, i funker også utmerket som en rask hverdagsvariant.

Jeg har immidlertid funnet ut at vaniljesausblandingen er vel så god uten varmebehandling. Og smekk full av næring, spesielt om man bruker økologiske eggeplommer og fersk, upaseteurisert melk og fløte. Det hele er rørt sammen på 2 min. Perfekt som en kjapp frokost, et mellommåltid eller etter trening. Her har du den ekstremt enkle framgangsmåten for perfekt vaniljemelk på film:

Har du ikke tilgang på rå melk, kan du bruke upasteurisert rømme fra for eksempel Vivre, Brubekken eller Avdem, og evt spe med litt vann. Da får du en syrligere variant, men ikke mindre god. Kanksje er det greit å bruke en stavmikser da forå få blandingen helt jevn og klumpefri.

Og du, om du slenger blandinga i en ismaskin, har du nydelig vaniljeis på en liten halvtime. Eller hva med vaniljepudding? Rør inn litt gelatin oppløst i litt vann og sett kjørlig. Vips har du en nydelig, rå og lekker dessert.

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

  1. gurkemeie gurkemeie says:

    Nam! Elsker vanilje!

  2. Er Vivre eller Brubekken tilgjengelig i dagligvare?

  3. Denne må prøves Marianne. Fin video!

  4. Kristine says:

    Heisann

    Åh, dette hørtes deilig ut.
    Tenkte å prøve meg på en isvariant. Duggurds Vivre Rømme med litt eggeplomme, vaniljestang/pulver, lønnesirup? Og blande med vann sa du? Kanskje litt gelatin oppi ? Eller?

    Har du forslag til en kokkosvariant? Kokkosmelk, kokkosfett og ferskrevet kokkos? Hørtes deilig ut… Hehe

    Når kommer oppskrift på Duggurdkaga?
    :)
    Klem

  5. Myrgana says:

    Hei

    Først vil jeg starte med pris Heia alle dere kraftmammaer. Dere er fantastiske;-) Jeg leser bloggene deres hver og her hvor dere er samlet hele tiden . Så og si hver dag. Og lever som dere med tradisjonskost. Jippi.

    Nå lurer jeg på noe rart, er råmelk som ferskmelk? Kan jeg lage vanlige melken med bare ferskmelk? Upastarisert fløte har jeg ikke tilgang til her i Stavanger. Men skal nok kreve på økologiske butikken her om de kan ta inn AVDEM sine produkter. Jeg har nå endelig fått en øko- bonde i nærheten hvor jeg foreløpig bor Stavanger og får melk derfra. Mangler kefirkorn for å lage kefir men må nesten få noe av en som er her i Stavanger. Eller skal jeg bestille fra Danmark, det hjemmeriet hjemmesiden som den heter…Ellers er det noen som anbefaler andre steder, jeg ha spurt Gry tidligere, hun anbefalte en her i nærheten av meg men ikke fått svar enda fra hodetiskyene.blogg Jeg er en utålmodig sjel og vil ha kefir nå. Kan ikke la denne kroppen være foruten enda en dag, uke….har tapt mange år med å ikke ha ekte mat , føler meg kriminell mot min kropp hehehe.

    Ellers tusen tusen takk for super inspirasjon, dere er flotte kvinner ;-)

    Hilsen også en som føler seg som kraftmamma !!!!

    Myrgana

    • Hei. Råmelk eller colustrum er den første melken kalven får når kua har kalvet. Den er “eksklusiv” og inneholder næringsstoffer og immunstoffer som er svært viktig for den nyfødte kalven. Når det gjelder kefirkorn er det kanskje noen i Stavanger som kan dele kefirkorn med deg? Legg ut en melding på facebooksiden vår og spør om noen i Stavanger har kefirkorn til deg. Når du ikke frem med det så kan sikkert en av oss sende til deg. Lykke til!

      • Myrgana says:

        Ok takk. Men betyr det at det som blir visst på videoen er råmelk colustrum og upasterisert fløte som vanlilje melken blir laget med? Hvor får man tak i det? Jeg får ferskmelk fra bonde upasterisert, går det ann å bruke det?
        Da prøver vi på Facebook .

        Myrgana

        • Nei – det er upasteurisert melk og fløte hun bruker. Eller upasteurisert melk og vanlig fløte. Der er jeg litt usikker. Colostrum får vi ikke tak i. Så ja – du må bare bruke melken du får fra bonden din. Mvh Anne M

        • Råmelk er den første melken som kua slipper etter kalving, den er ekstra nærigsrik. I Norge kaller man upasteurisert melk for fersk melk og den første melka fra kua for råmelk.. I England kaller de fersk melk for raw milk- derav litt forrvirring med begreper, som jeg også hadde litt forvirring med i starten :-S

  6. Myrgana says:

    Obs ser det gikk fort i svingene. Men håper dere skjønner hva jeg skriver. …

    • Du kan spørre bonden om du får råmelken, i forbindelse med kalving og om den har overskudd.. Eller du kan bestille colostrum/råmelk i pulverform fra http://www.iherb.com

      • Myrgana says:

        Oh Thank you, nå er det klarere med begrep og ordforklaringer. Og colostrum is shipped fra Iherb, så da gleder jeg meg , da jeg skal bruke dette flittig på grøt og din gode karamel pudding, Gry. Ellers takk til begge. Da skal jeg mikse litt vanilje melk her, og kose meg med det imens.

  7. Jeg får dessverre ikke opp videoen, det står at videoen er privat. Skulle gjerne hatt den oppskriften:)

Speak Your Mind

*