Tradisjonsmat

Tradisjonsmat er rett og slett mat som oldemoren din ville gjenkjent. Altså mat før oppfinnelsen av industrialisert mat. Virkelig  næringsrik mat, slik våre forfedre kjente den, var ikke maskinelt behandlet. Den var naturlig dyrket/ avlet fram og i stor grad rå og uraffinert. Mat i sin naturlige form, helt uten kunstige tilsetningsstoffer og annet fanteri.

Her er en stikkordsliste over hva du skal se etter:
  • Hel mat som ikke er bearbeidet.
  • Kjøtt, fugl og vilt fra beitefora dyr.
  • Vill fisk, skalldyr og innmat fra vill sjømat.
  • Upasteurisert melkemat.
  • Animalsk fett som smør, talg, smult.
  • Tradisjonelle vegetabilske oljer som jomfru kokosnøttolje, jomfru olivenolje, kaldpresset linfrøolje, sesamolje.
  • Frisk frukt og grønnsaker, helst økologiske, i salater, supper eller kokt/dampet i smør.
  • Hele korn, bønner og nøtter som har vært bløtlagt, spiret eller syrnet.
  • Enzymrike melkesyregjærede grønnsaker, frukt, drikker på jevnlig basis.
  • Hjemmelaget kraft på bein fra kylling, biff, lam og fisk. Brukes hyppig i supper, stuinger og sauser.
  • Uraffinert salt og mye urter og krydder for å stimulere fordøyelsen og gjøre maten bedre.
  • Hjemmelaget salatdressing med rå eddik og naturlige tradisjonelle oljer.
  • Naturlig søtning i moderate mengder. Kaldslynget honning, lønnesirup, dadler, kokosblomstsukker, rapadura, sucanat og stevia er eksempler på naturlig søtning.
  • Lag mat i rustfritt stål, jerngryter, glass eller porselen av god kvalitet. Bruk ikke aluminium, teflon eller annet med nonstick belegg.
  • Unngå mikrobølgeovn.
  • Bruk bare naturlige kosttilskudd utvunnet fra mat.