Sprudlende laktofermentert bringebærdrikk

Det er sommer. Og jeg merker at kroppen begynner å få sug etter ordentlige bær. Bringebær, blåbær og multer er mine favoritter. Helst plukke selv. De av dere som har fulgt bloggen min en stund husker kanskje denne laktofermenterte bringebærdrikken fra i fjor? Den smaker himmelsk og har falt virkelig i smak også hos ungene. Nå er det en god stund siden jeg lagde den sist – så nå er det på tide.! Denne drikken kan drikkes som tørsteslukker eller til måltider. Laktofermenterte drikker var vanlige i alle tradisjonelle samfunn og ble benyttet som tørsteslukkere i tillegg til at de ble ansett for å ha medisinske kvaliteter. Selv er jeg overrasket over at det går an å lage noe så godt uten tilsetning av hverken sukker eller kullsyre!  Laktofermenterte drikker er også fine å drikke etter fysisk trening da de gir et “løft” på grunn av tilførselen av mineraler som har gått tapt under trening. Tenk om vi alle kunne ha laget drikker som dette til oss selv og våre barn – og kuttet ut alt av brus og andre helseskadelige drikker! Hvilken helseeffekt ville det gitt tror dere? I tillegg til at dette er godt, så er det faktisk veldig morsomt å lage – og ikke minst følge utviklingen fra dag til dag.

Her er oppskriften. Resultatet av denne oppskriften ble ca 2 1/2 liter drikk! I all fermentering hvor sukker brukes, dannes det over tid kullsyre og bittelitt alkohol. Men alkoholmengden er så minimal at all kan drikke dette uten problemer. Det sies også at mengden alkohol blir enda mindre når det tilsettes myse og havsalt.

Oppskrift sprudlende bringebærdrikk
2 pakker frosne bringebær (ca 800 gram) – eller aller helst 800 g nyplukket bringebær nå som det snart er høysesong!
Juice fra 12 appelsiner (helst økologiske, men jeg brukte juiceappelsiner denne gangen)
1 dl rårørsukker (Meny, helsekost, iHerb)
1/2 dl myse
2 teskjeer havsalt (jeg bruker som vanlig Helios sitt havsalt, ref forrige artikkel)
1 1/2 liter vann

Tin opp bringebærene. Kjør bærene i en foodprocessor til det blir en jevn masse. Kjør appelsinene gjennom en juicer eller klem ut all juicen på annen måte. Bland alle ingrediensene sammen i en stoooor bolle. Dekk til og la stå i romtemperatur i 2 til 3 dager. Dersom det dannes skum på overflaten underveis – skum av. Får du hvit kamgjær på overflaten er det bare å fjerne. Det er ikke farlig! Etter 2 – 3 dager lar du væsken renne gjennom en svært finmasket sil eller aller helst en nøttepose eller et klede som væske kan renne gjennom. Jeg brukte en nøttepose. Hell ferdig silt juice over i glassflasker. Husk for all del å la det være godt med plass i toppen av flasken, for her dannes det mye kullsyre underveis! Lukk flasken og la stå kjølig. I starten smakte drikken intenst søt – men allerede etter en uke er det søte kraftig dempet – det syrlige har kommet mer frem – og det har dannet seg en god del kullsyre. Så mye at jeg mer enn en gang har klart å søle bort en del av innholdet i flasken! Så hold deg over vasken når du åpner en flaske som har stått noen dager….sånn i tilfelle.

 

Er det ikke vakkert? Knall rødorange farge. Masse næringsstoffer og gode bakterier. Og ordentlig godt i tillegg!

 

Comments

  1. Supersøster says:

    Mmmmmm. Tror dette må bli prosjekt når/hvis Duggurd får inn økobær! Høres jo helt vidunderlig ut, å kanskje jeg får eldstemann til å smake litt også.
    Synes det er så herlig med inspirasjon til nye, sunne alternativer!

    • Tror nokså sikkert at eldstemann vil prøve denne! Jeg vet ikke om jeg klarer å vente til økobærene kommer….må nok prøve med litt frosne bær først….

  2. Jeg ser at i originaloppskriften skal det være Rapadura. Er det rårørsukker, eller hva i all verden er det?
    Ser godt ut i hvert fall :-)

  3. Når har jeg akkurat hatt et fantastisk “fermenterings-moment”. Har prøvd meg på sennepen, Grys ketzup og denne bringebærdrikken. Og jeg er helt frelst! Alt ble bra, smaker nydelig, ser fristende ut og lukter herlig! Lagd en sennep av gule frø og en av brune frø. Og er veldig fornøyd med begge.
    Tusen takk for fantastisk inspirasjon, å gode og enkle oppskrifter.
    Nå er det surkål neste!
    :-)
    (Foresten tror dere bringebærdrikken kan serveres til ammende, med tanke på alkoholen?)

    • Noen skrivefeil hist og her, er litt opprømt;-)

    • Du kan fint og med fordel servere ammende fermentert drikke som ikke er laget med tanke å forhøyet alkoholprosent. Den probiotiske virkningen vil gagne både mor og også barnet via amming. Gleder meg å høre at du er fermenteringsfrelst. Det er en ny og fantastisk verden du har beveget deg inn i. Glad for at første møtet ble så bra!

  4. Gelatinmamma says:

    ElinPelin: Jeg har problemer med å legge inn innlegg på forumet for tiden, men jeg har kombucha-kulturer å gi bort. Legger du igjen mailadressen din, kan jeg kontakte deg.

  5. Hei. Denne drikken ser fantastisk ut. Ser dere har kommentert at en kan amme, samtidig som en drikker dette. Kan en tolke det som at en også kan drikke dette når en er gravid?

    • Absolutt!

      • Hei. Jeg vil forsøke meg på denne drikken, da jeg er gravid og kjesker på gode drikker. Jeg har leita etter myse i butikker som meny, ultra, coop obs, sunkost og life uten hell. Har dere noen tips om hvor man kan få tak i dette?

        • Eller så må du lage mysen selv ved å syrne melk. Har du kun tilgang på pasteurisert melk må du bruke en kultur som feks yoghurt eller kefirkorn, deretter, sile den ferdig syrnede melken i et finmasket klede og du vil da skille mysen fra ostemassen. Om du har tilgang på upasteurisert melk er det bare å sette den i romtemperatur og la den syrne til surmelk slik de gjorde før i tiden og derfra gjøre samme sile-prosedyre som beskrevet ovenfor.

  6. Hei. Har dere tips til hvilke butikker man kan få tak i myse?

    • Vet ikke om noen butikker som selger dette, men du kan lage selv av kefir, yoghurt, rømme eller surmelk. Fortrinnsvis upasteurisert. La kefiren e.l. stå så lenge at den skiller seg, evt rør litt i den når den lages så skiller den seg fortere. Sil så mysen fra ostemassen i et rent klede/ gassklut.

  7. Har dere tips til hvilke butikker man kan få tak i myse i?

  8. Hvordan skal denne bringebærdrikken smake? Synes det er et snev av gjærsmak og ble plutselig litt usikker på om det er meningen?

  9. Hei!
    Jeg har nettopp laget mine første fermenterte grønnsaker, og det ble vellykket! :-D
    Denne drikken ser spennende ut! Men er det mulig å lage den uten myse? Kan jeg bruke litt væske fra de fermenterte grønnsakene i stedet?

    Mvh Oda.

  10. Okei, da gjør jeg ikke det.
    Jeg så lenger opp i kommentarene at det går an å kjøpe myse i pulverform. Er det like bra å bruke som fersk?

Speak Your Mind

*