Sommer og sol og mettet fett

Det er ikke så mye sol å skryte av her på Østlandet ennå – men jeg tenkte likevel å ta med dette innlegget fra bloggen min om mettet fett. Sist sommer skrev jeg lovlig sent om dette – men jeg vil gjerne nok en gang påpeke hvor imponert jeg er over hva som skjer med huden når inntaket av mettet fett øker og mengden plantefett reduseres til et minimum. Jeg har vært på lange tøffe fjellturer i vinter – så og si uten solbeskyttelse – jeg har kun brukt kokosolje og annen mettet fett på huden. Og jeg har blitt utrolig brun på rekordtid. Jeg oppfordrer ikke deg til å kaste deg ut i sterk sol uten beskyttelse – men oppfordrer deg til å prøve deg frem. I allefall hvis du vet at du har fått i deg mengder med mettet fett og lite plantefett over en lengre periode. Det er ikke bare i solen jeg merker at huden har endret seg. Jeg har generelt MYE bedre hud nå enn på lenge – over hele kroppen. Tidligere slet jeg med sprukken hud på hælene (ikke veldig “lækkert”). Jeg tenkte ikke så mye over det før våren og sommeren kom og sandalene skulle på. I tillegg mistet jeg permanent store flak med hud under føttene og mellom tærne slik at huden var rød, tynn og sår. Da våren kom i år hadde jeg knapt ofret føttene mine en tanke det siste året. Så gikk jeg til mitt årlige besøk hos fotterapeut i mai – og hun ble forundret over hva som hadde skjedd. Huden mellom tærne var normal og ikke en eneste tørr sprekk på hælene. Jeg har ikke smurt en dråpe med krem eller olje på føttene hele det siste året. Fascinerende. Men for meg gir svaret seg selv; jeg har spist huden fin ved hjelp av mat rik på mettet fett og minimalt med planteoljer – i tillegg til daglig inntak av fiskeleverolje og mengder med gelatin. Nå får jeg oppleve effekten av at næringsmangelen blir gradvis mindre og at reparasjonene skjer gradvis fra innsiden og ut. Lag for lag. Det er intet mindre enn fantastisk spør du meg.

Forklaringen er som følger:

“Jo mer mettet fett med tilhørende kolesterol (smør/kefir/rømme/fløte/ost/egg/animalsk fett) og tilskudd av vitamin D (primært i form av fermentert fiskeleverolje) man spiser, jo mer sol tåler man. Spiser du mye planteoljer og umettet fett og i tillegg har mangel på vitamin D  – så er du ganske så utsatt for å bli solbrent eller få hudproblemer. Det er noe som heter “The sun isn´t the problem – you are!”. Jevn tilførsel av mettet fett og minimalt med planteoljer i kosten sørger for at cellemembrane våre repareres og bygges opp igjen og blir sterke og stabile. I tillegg vil celler som har rikelig med mettet fett en større evne til å absorbere det viktige vitamin D fra sola. Du vet sikkert at planteoljer er ustabile – og enda mer ustabile ved høyere temperatur – og da er det logisk at jo mer du får i deg av dette ustabile fettet – jo mer av dette fettet må cellene bruke for å bygge opp cellene sine. Og jo dårligere tåler huden din å bli grillet i sola! Resultatet er at du blir lett brent – og i realiteten koker du hudcellene dine som jo inneholder umettet fett…..fettet oksiderer og ja…..spiralen med hudskader og verre saker er i gang. I tillegg til hudskader får du mangel på vitamin D fordi hudceller som er bygd opp av umettet fett ikke absorberer Vitamin D fra sola like lett. Det gode er at det aldri er for seint å snu. Øker du mengden mettet fett og reduserer mengden umettet fett vil cellene så smått begynne å bytte ut det dårlige fettet med det gode…og sakte men sikkert vil du oppleve å få sunn frisk hud igjen.”

Når det gjelder solkrem holder jeg meg som allerede nevnt til kokosolje for meg og barna. Jeg bruker også en hjemmelaget blanding av kokosolje og sheasmør (jeg så at apoteket selger sheasmør nå forresten, uten at jeg kjenner til kvaliteten på denne).

En annen viktig ting jeg fortsatt er nokså bevisst på er å REDUSERE tiden jeg bruker solbriller! Øynene dine absorberer faktisk også viktige D-vitaminer – og dette skjer ikke hvis du har solbriller på hele tiden!!! Du blokkerer, rett og slett!

Comments

 1. Sunn mamma says:

  Kjenner meg godt igjen i det du har skrevet! Tidligere tålte jeg solen dårlig og ble lett brent og fikk soleksem. Dette har bedret seg mye i årenes løp, men størst forskjell merket jeg etter at jeg endret kostholdet mitt. Hard hud på helene er nærmest borte, og huden min storkoser seg i solen. Farvel til soleksem og tørr hud! Smører meg ofte med kokosolje og passer på å få i meg store mengder mettet fett daglig. Herlig:-)

 2. Så herlig å høre Sunn Mamma! Det er forunderlig å se hvordan kroppens funskjoner endrer seg i positiv retning når man gir den det den trenger. Og ubegripelig at myndighetene står fast ved sine kostholdsråd når så utrolig mange mennesker opplever akkurat dette når de gjør endringer i denne retningen….

 3. Jeg har også forsøkt kokosolje som solbeskyttelse og det fungerer kjempefint. Bruker det på de små også. Men når det gjelder din forklaring på hvorfor huden din er blitt mye bedre, tror ikke jeg du kan gi mettet fett så mye av æren. Slike ting som sprukken hud på hælene og nuppete, uren hud skyldes hormonell ubalanse (østrogendominans), og det kan hende ditt sunne, økologiske kosthold, hvor du utelukker mange hormonhermere og får nok av D-vitamin (som er viktig for å rette opp hormonbalansen) fettsyrebalansen kommer iorden osv har rettet opp ubalansen. Alle monner drar og det er ikke godt å peke ut en ting som saliggjørende, snarere er det vel synergieffekter og at man får brutt en ond sirkel som virker helsefremmende. Jeg synes dere som fremmer tradisjonsmat har veldig mye bra som jeg støtter, men synes dere har vel mye tro på mettet fett. Dette er omdiskutert og slett ikke bevist. Planteolje, dersom den er uraffinert og økologisk fremstilt., er også bra for kroppen. F.eks linfrøolje er jo en omega-3 bombe.

  • Det er nok som du sier at alle monner drar. Jeg har hatt hormonubalanser i form av blant annet østrogendominans i flere år. Dette er betydelig bedre nå og jeg føler at jeg greier å holde det i sjakk ved hjelp av kosthold og tilskudd. Det er ikke bare huden som er bedre, men også sterkere negler og nedgang i vekt. Forskjellen er merkbar. Jeg merker også godt at regelmessig fysisk trening har en veldig positiv effekt på østrogenbalansen – så også her tror jeg mange har mye å hente ved å komme i gang med å trene regelmessig.

 4. Sunn mamma says:

  Tror nok flere vil følge denne kostholdsretningen framover på tross av de offentlige kostholdsrådene. Sunn og god mat gjør også mye mer for huden enn dyre hudpleieprodukter! Det har jeg selv fått erfare, og kokosolje brukes nå til det meste i mitt hus! Har også klart å inspirere enkelte av mine venninner til å driste seg til å innta kokosolje i ulike sammenhenger!

  • Samme her. Kokosolje er gull. Jeg har tre små som også har erfart hva kokosoljen kan gjøre. Får de brannsår eller brennesle eller det klør – så kommer de løpende og spør etter kokosolje. Helt topp!

 5. Heisann! Spiser selv nærmest tradisjonskost. Håpet dette ville gjøre underverker da vi var i syden i mai, men dessverre. Jeg merket ingen forskjell på huden! Tror nok noen kan ha effekt av dette, men tydeligvis ikke alle ….Jeg kan imidlertid si at jeg som arbeider i helsesektoren tidligere var storforbruker av håndkrem. Det er ikke lenger nødvendig. Hendene er silkemyke!
  God sommer! Kos dere i sola! Hilsen Yngvild

  • Yngvild. Det tyder i allefall på at kostholdet ditt gjør noe bra for huden din. Det er sikkert også individuelt hvor mye sol man i utgangspunktet tåler, i tillegg til at det tar tid å få endringer på cellenivå. AM

 6. Mine erfaringer med kokosolje er også utelukkende positive. Jeg må nok innrømme at viljen og troen på kokosolje som solbeskyttelse ble sterk først etter å ha lest meg opp på ulike kilder (noen såpass kjemiske at jeg kun har forstått brøkdeler). Men etter å ha lest at hovedingrediensen i solkrem tidligere har vært nettopp kokosolje, at kokosolje har vært benyttet av urbefolkning i sydligere strøk samt alle ulempene med kjemiske solkremer, var det ikke noen vei utenom å prøve. Jeg har aldri vært mer fornøyd (neppe brunere i huden heller). Takk for tipset, Vibeke!

Speak Your Mind

*