Snadder fermentert sylteagurk (“pickles”)

Nå er det høst dere! Høst betyr for meg en større innsats på “fermenteringsfronten” – for å sikre at jeg har fermenterte grønnsaker nok utover høsten og vinteren.  Det klødde ekstra godt i fingrene etter å komme i gang i år- og etter å eksprimentere med nye smaker. Og nå er jeg endelig i gang! Det er digg å ha mitt ekstra kjøleskap fylt med glass med innhold i alle farger. I fjor høst lagde jeg pickles av små sylteagurker. I starten smakte det faktisk ikke så godt, så glasset ble stående i kjøleskapet. Og faktisk var det ikke før nå i sommer at jeg åpnet glasset igjen og begynte å spise. Og da smakte det så utrolig mye bedre – helt nydelig faktisk! Det er det flere av mine gjester som kan skrive under på. Så nå er det helt tomt. Nå har jeg har kjøpt inn et lite lass med sylteagurk og er godt i gang med å fermentere ny ladning.

Noen av dere er sikkert i gang med å lage ekte surkål? Surkål er en enkel måte å komme i gang med fermentering på. Men jeg anbefaler virkelig å prøve andre ting også. Jeg kommer med flere oppskrifter på ting jeg tester ut i tiden som kommer. Men nå altså – sylteagurk! Sylteagurker finner du i grønnsaksbutikker eller  i innvandrerbutikker akkurat nå, både store og små. Husk at det er helt opp til deg hva du ønsker å tilsette for å sette smak. Prøv deg frem.

Her er et utgangspunkt – og utover dette er det bare å tilsette det du måtte ønske.

5-6 store sylteagurker (fra innvandrerbutikk eller velassorterte matbutikker), mange flere hvis du bruker de små
1 spiseskje havsalt (røres ut i vannet)
2,5 dl vann eller så mye vann som må til for å fylle helt opp med vann
4 ss myse – kan droppes (tilsett da 1 ss ekstra salt)
Et par gode kvaster med dill

I tillegg valgte jeg denne gangen å tilsette et par hvitløksfedd, 1 chili delt på langs, lauvbærblader og en kanelstang. Dette bare for å teste ut litt hva som skjer med smaken. Neste ladning prøver jeg noe annet. Som du ser på bildet har jeg lagt hvitløk, dill og chili i bunnen av glasset. Deretter legger jeg sylteagurkene (som jeg har vasket på forhånd) tett i tett på høykant. Gjerne så tett at de sitter fast og dermed ikke flyter opp når saltvannet fylles på og fermenteringen setter i gang. Kanelstang og lauvbærblader har jeg presset ned mellom agurkene. Del en agurk på langs og legg disse på toppen. Press godt ned. Fyll på med saltvannet slik at alt er godt dekket og ligger under vann. Unngå at noe stikker opp av vannet. La det være litt luft igjen på toppen av glasset. Dekk til med lokk og la stå på kjøkkenbenken ca 3 dager til det bobler godt. Settes deretter i kjøleskapet. Her kan det stå leeeenge og godkjøre seg. Smaken utvikler seg over tid og blir bare bedre og bedre.

Jeg lover deg – dette er snadder både som snacks og som tilbehør til all mat – og bidrar til bedre fordøyelse. Du blir aldri lei av disse!

Comments

 1. Nam nam, vakre bilder av vakker mat. Sylteagurker er så godt. Skriver under på at de trenger god tid på å utvikle smak, men når de først er klare. Oioi , glede i munnen.

 2. Ja – akkurat samme som jeg opplevde. Nå har jeg virkelig sikret meg et solid lager med sylteagurk – og de skal få godgjøre seg så lenge som nødvendig i kjøleskapet. Nam! Anne Marit

 3. Har et spørsmål her…. Ser at du legger ned hele agurker – har du prøvd å gjøre det med agurkene oppdelt i skiver – blir det samme fremgansmåte og like lang tid for å utvikle smaken tror du…?

 4. Jeg har ikke prøvd det ennå, men vil tro at oppskriften er sånn nogenlunde den samme. Jeg vil tro at tar kortere tid før konsistensen på skivede agurker er som den skal – men her må du bare prøve deg frem. Søk på “fermented pickles” på nett. Eller kanskje noen andre her som har prøvd å lage sylteagurk på denne måten?
  Jeg har et lite lass med sylteagurk på gang her nå – så dette blir spennende!

 5. Er på jakt etter økologiske sylteagurker. Tips?

  • Dessverre, jeg kjøpte mine på Smart Club på slependen.. mulig de har på røtter eller helios om du bor i Oslo omegn.. du kunne ringe og spørre?

 6. Chili er et must :-) Det blir bare helt knallgodt.

 7. Og hvis du legger i et par solbærblader holder de seg knasende sprø hele veien. :)

Speak Your Mind

*