Prinsessegele

I sommer var jeg blant annet på Trøndersk Matfestival, hvor jeg fant en produsent som laget den nydeligste gele av rosevann med mer. Fargen var herlig rosa og navnet Prinsessegele kunne vel ikke ha passet bedre. Nå er mitt lille glass Prinsessegele kjøpt i Trondheim tomt og jeg bestemte meg for å prøve å lage en lignende versjon.

Hovedingrediensen er rosevann, dette lagde jeg av nyperoser vi har ute på gårdsplassen. Skal du lage rosevann må du huske å ikke kjøpe “vanlige” roser i blomsterbutikk – med mindre de er økologiske er de fulle av sprøytegifter som vi absolutt ikke vil ha i det ferdige resultatet. Bruk gjerne fra egen hage, evt svigermor sin :-)

Rosevann er i lange tider blitt brukt i forbindelse med matlaging, særlig indisk og arabisk mat – her i europa har den blitt brukt i marsipan blant annet. Rosevann har også gode hupleiende egenskaper – som lindrende og forfriskende ansiktsvann eller roseolje i forbindelse med aromaterapi. Det finnes flere måter å lage rosevann på – noen litt mer kompliserte enn andre. Man kan gjøre det så enkelt som å blande blader med vann og sette glasset med lokk i kjøleskap i 3 dager ca. Her er et annet eksempel fra youtube: http://www.youtube.com/watch?v=JT8TZfqeCtw

Når du har ferdig rosevann har du også et godt utgangspunkt for deilig gele, som passer godt til sterke (upasteuriserte) oster blant annet. Her har jeg ingen oppskrift, men gjør som jeg så og si alltid gjør – smaker meg frem til ønsket resultat. Bland rosevannet med litt ekstra vann og kirsebær i en kjele. Denne bærsmaken og rosevannet er en veldig god kombinasjon! Jeg hadde et glass kirsebærsyltetøy og brukte litt saft fra denne. Her er det mulig å eksperimentere – kanskje jordbær passer bra? Før du har i gelatin må du gjærne la rosevann og bær stå å trekke litt for å få mest mulig smak ut av bærne.

Tilsett så gelatin (ca en liten teskje pr dl) og rør godt inn med visp. Gelatin kjøper jeg her eller her. La avkjøle litt og smak til med honning, lønnesirup eller kokosblomstsukker, evt stevia. Bruker du honning må du passe på at blandingen ikke er for varm, da går den dyrebare næringen tapt. I vår ribbet jeg syrintrærne i hagen for blomster og lagde syrinsirup med øko rårørsukker – DET er jeg glad for nå! Essensen av mai på glass i september og langt utover vinteren, det er veldig greit å hente frem om ønskelig. Brukte en par teskjeer syrinsirup for ekstra blomst – og søtsmak.

Når du er fornøyd med smaken og mengde søtning heller du blandingen over i passende glass. Sett deretter i kjøleskap – og på null komma niks har du Prinsessegele, som kan spises rett fra glasset med skje, fra skål med vaniljesaus eller som nevnt til sterke oster. Gele er så enkelt og et supert alternativ til mer usunne godsaker. Solbærgele er en soleklar favoritt forutenom denne, kraftmamma Gry har en fin oppskrift her!

Ferdig prinsessegele. Bare å give innpå!

Gelatin bør man (små som store!) få i seg daglig da det styrker/reparerer tarmen, gir næring og protein/kollagen samtidig som den beskytter mot hverdagsmat som kanskje ikke i utgangspunktet er optimal. Gelatin er en perfekt kilde til lettopptakelig protein. Gelatin –  og spesielt kraft er kort oppsummert næringsrik, lettfordøyelig, avgiftende og fremmer fordøyelsen. Les mer om kraftkoking her. Vi bruker gelatin i gele som her, gelebiter/gummigodis, i supper, te, grytemat osv. Dette er dessert som gjør deg og dine godt, og godt er det!

 

Comments

  1. Jobbet en gang på en skole på Fetsund, og der var det ei jente med aner fra det fjerne østen. Hun snakket om rosesyltetøy, og jeg var kjempenyskjerrig! En dag kom hun med et lite, nydelig, glass, som om det var den mest dyrebare skatt. Det var rosesyltetøy! Å for en aroma, og for en smak! Helt fantastisk, og jeg glemmer det aldri!
    Fargen var fyldig, og smaken kan ikke beskrives. Der var det kun roser, og ikke annen frukt eller bær.

Speak Your Mind

*