Nydelig ramsløksalt

Foto: Ramsløksalt ferdiglaget nå i ettermiddag. Vakkert?

Har noen av dere fått tak i ramsløk så langt denne våren? Jeg har aldri plukket det selv, men i går var jeg så heldig å få en stor pose full av ferskplukket ramsløk fra Marianne da jeg var innom henne på melkerunden. Jeg har ikke veldig lang erfaring med bruk av ramsløk i matlagingen, men jeg er positivt overrasket over hvor intenst og godt det smaker – både ferskt rett fra naturen og tørket som her. Det smaker som en herlig blanding av hvitløk og gressløk – og kalles da også for “vill hvitløk”. Det beste av alt er at ramsløk vokser vilt ute i vår egen norske natur. Og er du så heldig å finne en plass hvor det vokser ramsløk vilt – så er det garantert at du finner det igjen på samme sted år etter år. Men det er nå det gjelder. Ramsløken må høstes om våren. Snart står den i full blomst. Plukk inn mengder med blader – unngå røtter sånn at du slipper å vaske bladene. Hakk opp og ha i salater eller gryter, lag ramsløk pure eller ramsløksmør (snadder til bakt potet) eller som jeg har gjort her  – kjør i blender og bred den utover en plate og tørk den forsiktig på lav temperatur i tørkemaskin eller stekeovn (max 40 grader). Deretter blender du igjen og blander inn havsalt  og du har det nydeligste ramsløksaltet å tilsette maten en god stund fremover.

Har du ditt eget hemmelige ramsløksted kanskje? Og har du gode tips til oss på hvordan du tilbereder ramsløken – så del gjerne. Ha en fortreffelig kveld.

Fakta om ramsløk: Ramsløk gjør på lik linje med løk og hvitløk mye godt for kroppen vår. I følge rolv.no inneholder den mineraler, salter og mye vitamin C. Den har helt siden oldtidene vært brukt som blodrensende og fordøyelsesfremmende medisin og lindrer mot luft i magen, kolikk, magesmerter, diare og mye mer.

Comments

  1. Legger merke til at Rolv skriver at bladene mister sine helsemessige egenskaper når de tørkes. Stemmer virkelig dette? Ikke at jeg kan så mye om urter, men har det ikke – til alle tider – vært vanlig å tørke urter for å lagre utover vinteren, også for å bruke medisinsk?

    Ramsløk høres forøvrig utrolig godt ut. Dessverre leser jeg at disse ikke finnes viltvoksende nord for Trondheim. Noen som vet om de går an å dyrke selv lenger nord? Rolv skriver at den dyrkes som hageplante i Nord-Amerika, så kanskje det funker her også?

    Heidi

  2. Ja jeg så det. Jeg tror nok at en del av næringsstoffene går tapt når man tørker – og det samme gjør intensiteten i smaken merker jeg, men jeg tror også at man kan bevare en god del næringsstoffer og smak ved å tørke svært langsomt og på lave temperaturer. Dehydrator egner seg derfor veldig godt til det. Jeg kjenner ikke til om det finnes nord for Trondheim, men her nede på Østlandet finnes det i allefall i mengder på typiske vekststeder.

  3. Her er en god artikkel på Ramsløk, og her kommer det også frem at man har fått til vellykket dyrking av Ramsløk så langt nord som til Finnmark. Så da er det bare å kjøre i vei her i Vesterålen :-)

    http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2009/ramsloek

  4. nedergaard says:

    Hei! JEg har i mange år lavet ramsløg salt, jeg blender ramsløg blade med groft ubleget havsalt, og så tørrer jeg det bagefter – det giver mye mere smag og ramsløg bevarer bedre sine egenskaber. Jeg laver også pesto af ramsløg og urteolie !! Ramsløg er veldig godt, og jeg har rigtig mange ramsløg i vores sommerhus i Danmark, jeg har taget ramsløg med og plantet så jeg til neste år får ramsløg her i Norge:-)

  5. Det er jo bare fantastisk!

  6. Jeg ble momentant forelsket i ramsløken etter å ha vært på kurs hos Rita. Nå er jeg ute i skogen og rundt om kring for å lete etter et sted jeg kan plukke – men har enda ikke kommet over noe. Bare enormt mye Liljekonval…. Hvis noen har tips om hvor man kan finne ramsløk i Lillestrøm/omegn tar jeg imot med stor glede! Vakkert bilde forresten Anne Marit!

  7. Kan man fryse ramsløk? Eller kanskje ramsløkpeso? Noen som har erfaringer?

    • Jeg har flere glass med ramsløkpure i fryseren. Det fungerer fint og det er lett å skrape løs noen skjeer når man trenger det. Jeg prøvde å fryse ferske blader, men etter en måneds tid begynte det å lukte ramsløk i hele fryseskapet selv om de lå i en tett pose. Så det vil jeg ikke anbefale :)

Speak Your Mind

*