Mye god kylling til lyst og litt besvær

I et lyst øyeblikk i januar bestilte duggurddamene inn et parti med økoligiske kyllinger fra Homlagården….

Vi tenkte opprinnelig å bruke disse i kjøttabonnementet, men når vi fikk åpnet pakkene og sett HVOR STORE de var. Ja, at de faktisk ville fylt opp HELE posen og vel så det fant vi ut at vi måtte finne på noe annet. Vi har kjørt allikevel fått “prakket” en del av disse supre kyllingene på butikkunder og abonnenter, men enda er det litt igjen…

Kylling er allsidig mat som kan brukes til mye. Nå som sommeren er over oss er det perfekt med lette middager som kyllingsalat og eller rett og slett en skikkelig blings. En tykk skive surdeigsbrød overlesste med godt pålegg. Spekemat, kylling, egg, ost…. ja, takk. Jeg har tatt et par runder der jeg har helstekt en kylling til middag, og fått dertil med rester i flere dager etterpå til til diverse andre matretter. Under følger et knippe oppskrifter til inspirasjon. ALT dette fikk jeg ut av en kylling på nesten 4 kg!

 

Helstekt kylling med timian, sitron og hvitløk

kylling

  • Hel kylling
  • 20 hvitløksfedd, knust med kniv
  • 1 sitron i båter
  • havsalt og pepper
  • timian
  • Evt finhakket løk

Skyll og tørk fuglen med et rent kjøkkenhåndkle, salte og pepre inni og utenpå, samt dryss med timian. Fyll fuglen med sitronbåter og knuste hvitkøksfedd. Legg fuglen i en stor ildfast form og bak i ovnen på 200 grader i en drøy time. Kjernetemperatur i brystfileten skal være ca 65 grader når den er ferdig. Kraften som som samler seg i formen kan du bruke til å lage en god saus eller ha som den er ved siden av.

Server for eksempel med stekte rotgrønnsaker (stekt i masse smør, talg og/ eller ghee) og friske urter. Ris eller quinioa kokt i kraft er også en høydare.

Når familien er forsynt og fuglen er avkjølt plukker du kjøttet av beina og koker kraft på skrog, skinn og bein!

Kyllingkraft

Legg restene av kyllingbein, skrog og skinn i en stor kjele og fyll opp med rikelig med vann og evt. en klunk eddik. La simre på komfyren til dagen etter så har du basen til kyllingsuppa klar når du skal starte på middagen!

kyllingkraft

Kyllingsuppe med kokosmelk og karri

  • Kyllingkjøtt i biter
  • 5-6 dl kyllingkraft
  • 1/2 boks kokosmelk
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 cm ingefær, revet
  • Karri (krydder eller pasta)
  • 1/2 løk, finhakket
  • 1 gulerot, revet
  • 1 paprika
  • 1/4 selerirot, revet
  • Litt sitronsaft
  • Kokosolje eller ghee
  • Havsalt og pepper
  • Malt koriander og kokosrasp som topping

Varm oljen på middels varme i en kjele og ha i karri et halvt minutt før du har i løk, revet gulerot og selerirot, fres i noen minutter før du har i kraft, kokosmelk, tomatpuré. Kok opp og ha i paprika, sitronsaft, ingefær. Kok et par minutter før du har i kyllingkjøtt og smaker til med salt og pepper. Fyll i dype skåler og topp med litt revet kokos og malt koriander!

Kyllingsalat med eple, koriander og lime

  • Kaldt kyllingkjøtt i biter
  • 1 syrlig eple i biter
  • 1 paprika i biter
  • En neve bløtlagte cashewnøtter eller andre nøtter
  • Agurk i biter
  • Fersk koriander
  • Blandet bladsalat etter smak og lyst

Dressing:

  • Limesaft
  • Olivenolje
  • Karri
  • Chilipulver
  • Havsalt
  • Pepper
  • Honning

Bland ingrediensene med dressingen og voilá! Mat på bordet

Kyllinggrateng

Kyllinggrateng kan lages på samme måte som fiskegrateng med hvit saus laget på kyllingkraft. Bruk de grønnsakene du har for hånden og kyllingkjøttet i gratengen som du topper med en god ost.

grateng

Gratengsaus:

  • 2-3 ss smør, ghee eller kokosolje
  • 3 ss siktet mel
  • 2-3 dl kyllingkraft
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts god sennep
  • havsalt og pepper
  • muskatnøtt
  • Evt litt revet ost

Lag saus ved å smelte smør/ olje og rør inn mel, spe med kraft og smak til med sennep og krydderier. Kok ønskede grønnsaker og bland inn disse og kyllingkjøtt i sausen, før du vender i stivpiskede eggehviter i blandingen. Fyll alt i en ildfast form og topp evt med ost. Gratiner i ovnen i ca 30 min på 200 grader.

Fikk du lyst på kylling?! Gå til nettbutikken og bestill her da vel :)

NB! Dette er frysevare og bør bestilles for henting i butikk (vi kan avtale hentetid utenom åpningstiden nå i juni) eller levering samme med kjøttabonnement. Kontakt oss dersom du ønsker frakt på annen måte.

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

  1. Er det mulig på noen måte å få dette tilsendt i posten? Bor i Nord!

  2. Dette var helt perfekt! Jeg har en øko kylling liggende, og disse oppskriftene blir middag de neste dagene :)
    Tusen takk for at du delte denne!

  3. Hei! Er det noen plasser man kan få oversikt over kjøttabonnementer etc? Bor også i nord, har få bekjente som vil bestille sammen med meg, men ønsker veldig veldig gjerne å bestille feks hel øko-kylling osv. Her oppe går d mest i elg og reinkjøtt på denne tida av året, og man kan jo bli lei..;)

Speak Your Mind

*