Mat i leirgryte

Kanskje har du noen kjøkkendingser fra et stykke inn i forrige århundre stående på et loft eller i en kjeller? Fondue´n og raclette´n kan du godt la stå der, men römertopfen, eller leirgryta som det heter på godt norsk, anbefaler jeg deg å finne fram! Det som fikk meg på tanken var Anne Marits grytebrød. Jeg har ingen jerngryte med lokk, men så kom jeg på at jeg hadde sett en leirgryte stående bak noen potteskjulere og annet “skrot” i kjelleren til foreldra mine. Et kjapt søk på google bekreftet min mistanke om det den kunne egne seg til brødbaking. O himmel for et brød det ble! Nydelig sprø skorpe. Beste brødet jeg har bakt noen gang vil jeg nesten driste meg til å si. Brødet er langttidshevet med surdeig i borti 1 døgn slik at det meste av gluten og andre antinæringsstoffer i kornet er brutt ned. Hipp hurra! En sann nytelse.

Og når jeg først hadde fått denne leirgryta inn på kjøkkenet lurte jeg på hvordan den var å lage annen mat i også. Og jeg må si jeg er en smule frelst. Maken til herlig mørt kjøtt, smkfulle grønnsaker og deilig kraft. Også så enkelt. Det eneste du trenger er tid. Den kan godt stå hele (arbeids)dagen på lav temperatur (70-80 grader) også kommer du hjem til ferdig middag. Genialt.

Høsten er tiden for lam, og denne deilige lammegryta med kanel, nellik og anis lagde jeg med inspirasjon fra ertabertamat sin variant. Jeg brukte det jeg hadde av grønnsaker, friske urter og poteter og la det lagvis med kjøtt og krydder. Helt nydelig. Enda bedre enn fårikål. Og fårikål er fryktelig godt!

Leirgryta er også som skapt for steking av hel kylling. Kjøttet blir så mørt at det faller av beinet! Denne fine Holte-fuglen er fullstappet med sitroner, rosiner, timian og hvitløk. Litt løk og rotgrønnsaker rundt og noen kaltter med smør på toppen. Salt og pepperm og dett var dett. Så kan man gå ut en tur, eller gjøre noe annet man liker mens maten lager seg selv.

Visste du at koking av mat i lerigryte er en flere tusen år gammel tilberedningsmåte? Den uglasserte leirgryta lar maten “puste” selv om lokket er på. Maten blir dampet i sin egen saft og smakene kommer til sin fulle rett! Den lave temperaturen gjør at næringsstoffer og vitaminer bevares. Hva mer kan man ønske seg?

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

  1. lavendel says:

    Når man lager middag i leirgryte og har kraft man burde brukt opp, er det da lurest å tilsette kraften litt før gryten er ferdig, eller skal den tilsettes før man putter leirgryten i ovnen? Hvordan løser dere det? Man vil jo helst beholde mest mulig av næringen i kraften man tilsetter, så da tenkte jeg det kanskje ble litt lite klokt å tilsette den helt fra starten.
    Takk for fine oppskrifter! :)

  2. lavendel says:

    ok, takk for tipset! :)

Speak Your Mind

*