Man tar et helt dyr….

IMG_20140123_143130

Dette er overskriften til en 4 siders artikkel man kan finne i den nyeste utgaven av Helsemagasinet (VOF). Det er samboerparet Kim og Therese som har blitt intervjuet og de forteller åpenhjertig om sine erfaringer med å oppdrive, bearbeide, lagre og tilberede den nydeligste økologiske maten man ellers ser så lite til i dagligvarebutikkene. Ja, man får heldigvis kjøpt kortreist, økologisk og ærlig mat her og der – men hva er vel bedre enn å (hvertfall innimellom) droppe mellomleddet og heller gå rett til kilden?

I Aftenposten kan vi nå lese om ekstreme antall verpehøner som hvert år blir gasset ihjel fremfor å havne på kjøkkenbordet til familier rundt om i landet, det ble også nylig sendt en dokumentar på TV om denne sørgelige realiteten så få av oss vet noe særlig om. Det er en dyretragedie – og det er vi som forbrukere som kan gjøre noe med dette! Dette har Kim og Therese engasjert seg i for lengst og de inngår jevnlig avtaler med hønsebønder om å få komme å hente/slakte høner fremfor at de destrueres slik de gjør. Som oftest får man hønene gratis om man bare gjør slaktejobben selv – det er mange penger spart for noen timers arbeid! Og en mer verdig ende på visa for hønene sin del vil jeg si. Har du en fryser med god plass kan du fylle opp og plutselig ha jevnlig tilgang til prima kjøtt (man vet jo hvor mye økologisk kylling koster i butikken?) i lange tider. Prioriterer man riktig, og tar noen skippertak innimellom – er det plutselig ikke så mye tid man trenger på å handle mat i hverdagen. Akkurat dette finner du masse gode tips om i artikkelen i Helsemagasinet!

IMG_20140123_143213

Kim og Therese er nok de to aller mest dedikerte menneskene jeg vet om når det dreier seg om mat og livsstil. Flere av dere som leser dette har sikkert allerede vært på middagsbesøk – hvor man får servert spennende mat som gryte med innmat (nyrer, lever, hjerte – you name it), eller har blitt invitert til leiligheten deres på Skøyen og fått bli med på å partere hele skrotter f.eks. Eller ikke minst fått smake på det (berømte) egenproduserte baconet de lager selv av fjellgris? Jeg var så heldig å få et stykke i julegave – helt fantastisk! Disse to ser jeg veldig opp til og de har mye inspirasjon å dele – de beviser at med fokus og pågangsmot er utrolig mye mulig i en hektisk hverdag! Jeg ser virkelig frem til å samarbeide med disse matglade menneskene i fremtiden, vi er nemlig i full gang med å få åpnet egen nettbutikk nå i februar! Vi har allerede brukt mange timer på forberedelser og vi greier nesten ikke vente med å dele resultatet med alle dere andre. Vi har planer om en nettbutikk med stort utvalg – etter hvert med så og si alt det man trenger i hverdagen. Giftfri og økologiske produkter så langt det lar seg gjøre, samt egenprodusert og en del gullkorn fra norske produsenter rundt om. Blant annet en god del av utvalget vårt i Arstun Gårdsbutikk og ikke minst kraftmamma Gry sine superpølser og bøker. Det vil dukke opp produkter for mor og barn, klær, diverse utstyr, bøker, forbruksvarer og andre nyttige ting man kanskje ikke finner rundt om ellers. Naturkildens produkter vil være tilgengelig direkte herfra og det kommer etter hvert flere produkter i serien. Det vil dukke opp en blogg som skal oppdateres jevnlig, med spennende artikler, produktomtaler og nyhetsoppdateringer. Det kommer egen facebookside. Vi gleder oss sånn! Mer informasjon om dette prosjektet kommer selvsagt når vi lanserer i februar!

Kim, Therese og meg selv har også planer om å arrangere kurs etter hvert – for de som ønsker å lære mer om akkurat dette med tilberedning og hvordan skaffe skikkelig mat på budsjett. Vi er langt fra utlært, men vil uansett gjerne dele erfaringer og kunnskap med flere underveis!

IMG_20140123_143244Eksempel på matplan blant annet. Hanen Therese holder på bildet slaktet de selv i sommer da de var innom Arstun for å besøke gårdsbutikken! Dukker det opp en mulighet, grip den! Den ble ribbet i Frognerparken, naturlig nok :-)

Inntil da kan dere tygge litt på Kim og Therese sine gullegode tips fra artikkelen i Helsemagasinet:

  • Kjøp stor fryser
  • Planlegg!
  • Sett av tid til matlaging
  • Budsjetter til storinnkjøp, handle inn store kvanta, hele dyr, bruk alt. Man kan få kjøpt topp kvalitet til ca. kr 100-120/kg
  • Bacon er god valuta som kan brukes til å bytte til seg andre varer!
  • Ikke alle vil kjøpe hele slakt, men gå sammen med andre – da kan man sette av en fredag for å partere osv – det er også sosialt!
  • Kok kraft! Det gir masse næring, og kraftbein får man kjøpt for en veldig billig penge – kanskje kr 35 pr kg i matbutikker. Ellers er det bare å søke på internett og ringe å spørre.
  • Innmat får man også veldig billig, fra kr 35/kg og opp – da er det bare å hamstre.
  • Det er flere steder man kan bestille for eksempel hønseskrog, f.eks fra Holte, for å koke kraft av. Alle andre vil ha kyllingfileter og lår, men det er jo ikke vi interessert i!

IMG_20140123_143310

Comments

  1. De er virkelig inspirerende! Gleder meg til nettbutikken kommer på plass, og blir gjerne med på kurs også! :) Spennende tider i møte!

  2. Hvor får man tak i dette magasinet? :)

  3. Kurs høres veldig interessant ut!

    I dag ble jeg også tipset om denne siden, med reinsdyrkraftbein til 15kr/kg. De selger også lever og hjerte av rein.

    http://stensaas.no/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=19

Speak Your Mind

*