Minikokkene lager middag; Entrecote med bernaisesaus!

biff2Ungene mine har fått i “oppdrag” å lage mat sammen med meg en dag i uka hver. Det fungerer helt topp. De får selv velge hvilken dag og vi blir enige om hva vi skal lage. I går var det eldstemann sin tur igjen – og han ønsket seg biff. Resultatet ser dere på bildet – og han var strålende fornøyd med det smaksmessige resultatet!

Så da gikk vi til verks og lagde entrecote av fantastisk kjøtt fra Rema 1000, nyyyydelig tykk hjemmelaget bernaisesaus, ertepure og potetbåter stekt i ovnen. Det er kanskje lett å tenke at bernaisesaus er vanskelig å lage – men det er det ikke! Bare prøv!

Hurtigvarianten av hjemmelaget bernaisesaus:
250 gram usaltet smør – helst upasteurisert hvis du har tilgjengelig
1 finhakket sjalottløk
1 ss rå ufiltrert eplecidereddik (med “moder”). Du kan også bruke kombucha, det vet jeg Gry pleier å gjøre.
3 ss kaldt vann
3 eggeplommer fra glade høner
1 ss estragon

Smelt smøret forsiktig og la stå på svak varme til melkestoffet har synket til bunns. Ha bittelitt av smøret i en egen panne og stek sjalottløken myk. Pisk egg og vann luftig og bland med sjalottløkblandingen. Ha i eddiken. Rør sammen. Nå kommer det kritiske øyeblikket, for nå må du passe på at sausen ikke blir for varm. Da vil den skille seg umiddelbart. Hell over det klarnede smøret i en tynn stråle mens du pisker. Lav varme!!! Smak til med havsalt og pepper og server umiddelbart.

Du kan også velge å bruke lengre tid på denne sausen ved å tilsette 1 dl hvitvin og 1 dl eplecidereddik sammen med sjalottløken og la dette koke inn til marmeladekonsistens (a-la Hellstrøm). Du kan også servere denne sausen til fisk. Da kan det være lurt å ha oppi litt sitron helt til slutt. Da er det bare å nyte sausen. Jeg lover deg – dette er himmelsk!

Entrecote: Skjær entrecotskiver på ca 3 cm tykkelse. Strø havsalt og pepper på begge sider. Varm opp en godt med smør i en jernpanne og stek biffene ca 2 minutter på hver side – avhengig av tykkelse. Ertepure? Kok opp en pakke frosne erter. Ha oppi en klatt med godt smør, havsalt og pepper og bruk stavmikser til du får fin konsistens. Potetbåter krydrer du med salt, pepper og provencekrydder, litt olivenolje, gjerne smør og/eller smeltet talg og steker i ovnen. Vel bekomme!

Comments

  1. Hei! Dette så spennende ut, men et spørsmål angående sausen: Hvorfor klarner du smøret først? Er det fordi man kun skal bruke den klarnede delen av smøret, eller?

  2. Jeg glemte å nevne det. Jeg skal endre i teksten. :) Anne M

  3. Hva gjør dere med restene fra klaringen?

Speak Your Mind

*