Luftige deilige surdeigsbrød med hint av Provence

brodJeg spiser ikke mye brød. Men når jeg spiser det – så foretrekker jeg surdeigsbrød eller -knekkebrød. For magens skyld. Gry har skrevet mye om temaet tidligere – og for de av dere som ønsker å komme i gang er det bare å ta en titt her og her for å lære om hvordan du lager en surdeigsstarter og hvordan du passer på starteren best mulig når den er potent nok. Å bake med surdeig er spennende og gøy, men kan også være frustrerende før man får det til. Jeg har vært gjennom mange mislykkede runder. De hever seg ikke….de blir våte inne og sprø utenpå…de blir for sure….ingen vil ha de….osv…osv. Men NÅ får jeg det til. For en lykke! Hvorfor får jeg det til akkurat nå? Ja, det er det store spørsmålet! Jeg tror at det skyldes at jeg er mer nøye med planleggingen. Jeg tar surdeigsstarteren ut av kjøleskapet et par dager før jeg skal bake og begynner å mate den med mel og vann flere ganger daglig på kjøkkenbenken. Når jeg ser at den er levende og aktivisert – så baker jeg! Det neste spørsmålet er – hva er oppskriften jeg bruker? Det blir jeg litt svar skyldig, fordi jeg aldri bruker oppskrift når jeg baker brød. Jeg bare blander sammen deigen – og lar den stå og stå til heving og etterheving. Men, jeg skal prøve å gjengi det jeg gjør på en forståelig måte – og oppfordrer deg herved til å løsrive deg fra oppskrifter og bruke hender og følelse – og gi deg bakingen i vold! Da vil du garantert få teken på det etterhvert!

* ca 10-12 dl kaldt vann
* Rør inn 2 spisesekjeer surdeigsstarter (som har stått på benken noen dager og blitt potent!)
* Rør inn 2 teskjeer godt havsalt
* Rør inn 1 teskje blå fersk gjær 
* En neve med Provencekrydder
* En neve linfrø og en neve med sesamfrø (kan droppes)
* Så begynner du å blande inn melet. Jeg bruker ca 50/50 av finmalt økologisk speltmel og ferskkvernet hel økologisk spelt og rug i god blanding. Jeg mistenker at rugmelet er med på å løfte brødene mine til himmels. Jeg bruker kornmølle, men dersom du ikke har det (noe de færreste har i dag) – så bruker du bare sammalt rug og spelt. Men det må jo sies at ferskkvernet mel er noen hakk mer næringsrikt og smaksrikt. Det sier seg selv at ferskvare er mer potent enn noe som har stått innpakket i butikkhyllen.
* Rør med en god sleiv. Helt unødvendig med kjøkkenmaskin. Bland godt til deigen er nokså fast men fortsatt litt klissete.
* Dekk til bollen med plast og et klede over. Sett den på et lunt sted og la den heve i 15-24 timer, avhengig av hvor surt du ønsker brødet. Min erfaring er at ungene foretrekker det mindre surt, så da holder jeg meg innenfor 15-18 timer. Nå skal deigen ha hevet seg skikkelig. Det skal nærmest boble og syde og deigen er veldig løs men seig i konsistensen. 
* Velt deigen over i smurte bakeformer. Ikke vær redd for å bruke våte hender når du jobber med deigen. Hendene er ditt beste redskap når du baker. Jeg tipper denne deigen holder til 2 store brød. 
* Dekk til formene med et klede og la stå og heve et par timer til. 
* Sett ovnen på 220 grader. Sett inn brødene på nederste rille. Hell et glass med kaldt vann inn i ovnen for å få opp dampen (gjør at brødet får fine sprø skorper). La stå i 10-15 minutter før du slår ovnen ned på 170 grader i ca 1 time. Brødet skal høres hult ut når du banker på det når det er ferdig. Velt ferdige brød raskt over på en rist og la avkjøle før du skjærer i det. For å holde skorpen sprø er det lurt å oppbevare brødene i en linpose eller klede. 

Da er det faktisk bare å nyte….med en stor klatt ekte smør ….og kanskje litt nyrørt hjemmelaget syltetøy!!! :)

brod2

Comments

  1. Samme her, bruker ikke oppskrift, viktig er konsistensen på deigen . Brødene blir veldig bra for tida, bruker ikke gjær . Steker den første halvtimen på pizzafunksjon ,undervarme og varmuft ,resten på over og under varme ca 1t og 15 min, får fin skorpe på alle sider. Bakte rundstykker og pizzabunner med sammalt emmer, ble veldig bra :)
    Setter deigen på badet til heving i ca 10 timer. :)

  2. Det så skikkelig godt ut! :) For en flott oppskrift!

  3. I det øyeblikket du blander inn gjær så kan man ikke akkurat kalle det surdeigsbrød lenger…

  4. Hei, hvor har du kjøpt kornmølla di?

Speak Your Mind

*