Langtidshevet kanelbrød i jerngryte

Foto: Nybakt no-knead-bread hevet i inntil 24 timer og stekt 30 minutter i jerngryte

En av våre lesere etterlyste mer informasjon om brød bakt i jerngryte – eller såkalt “no-kneed-bread”. Her kommer litt inspirasjon på veien! Jeg baker mye mer enn før – og det handler kun  om langtidsheving og surdeig for min del. Jeg har kommet godt inn i rutinen og det føles nå helt naturlig og veldig riktig å la deigen få god tid på kjøkkenbenken før den skal i ovnen. Her hos oss går mest i rundstykker, men av og til må også jerngryta frem. Jeg blander sammen ingrediensene på null-komma-niks – og har sluttet helt å bruke oppskrift. Resultatet blir helt magisk og brødet er helt nydelig med en utrolig sprø skorpe – og like godt som om brødet skulle kommet rett ut av en ekte steinovn! Her er oppskriften jeg en gang i tiden brukte for å selv komme i gang.

Ingredienser til ett brød:

500 gram speltmel. Jeg foretrekker melet fra Spesialkorn. Jeg bruker 60/40 finmalt og sammalt.
1 ss surdeigsstarter (bruk evt 1 teskje fersk gjær hvis du ikke har surdeigsstarter)
1 1/2 ts salt
4 dl vann
2 ss myse (evt noe annet surt, som eplecidereddik eller kanskje vannkefir eller kefir)
1 ss kanel (eller krydder eller hva du måtte ønske)

Dersom du ikke har surdeigsstarter eller myse tilgjengelig kan du tilsette 1/10 pakke fersk gjær (blå) og sørge for at deigen får mange timer til heving.
Jeg blander som oftest deigen “kvelden før” – og steker brødet dagen etter. Bland alle ingrediensene (unntatt kanel) godt sammen til en ganske fast deigklump. Legg i en bolle og dekk til. La stå i fred og ro på benken over natten – gjerne inntil 18-24 timer. I løpet av denne tiden vil gluten, fytinsyre og andre antinæringsstoffer brytes ned (på grunn av myse/eddik/surdeig). Etter 18-24 timer vil du se at deigen har hevet seg og blitt bløtere. Sett ovnen på 230 grader. Sett en jerngryte med lokket på inn i ovnen og la den bli glovarm (ca en halv time). Legg et bakepapir på benken, strø med glutenfritt mel og velt deigen over på bakepapiret. Strø over kanel og brett deigen fra sidene og over til midten. Strø på mer kanel og brett sammen igjen. Gjenta til du har brukt opp alt kanel.  Så legger du brøddeigen opp i jerngryta med skjøten ned og lar den steke 30 minutter med lokket på. Deretter tar du lokket av og lar brødet steket 10-15 minutter til uten lokk. Pass på så ikke brødet blir brent. Velt brødet ut på en rist og avkjøl. Så er det bare å finne frem en god brødkniv og smøre på mengder med smør og gjerne en klatt deilig fersk honning eller en tykk upasteurisert osteskive. Pakk brødet inn i linklede – så smaker det nesten like godt og sprøtt dagen derpå. Jeg steker stort sett bare ett brød av gangen og fryser det aldri – da det smaker aller best ferskt.

Jerngryten har jeg kjøpt på Jernia og betalte i underkant av 500 kroner for den. Den er ikke emaljert. De mer fancy jerngrytene med farger og emaljering er svindyre (men billig på Ikea), men jeg er superfornøyd med min fra Høyang. Jerngryter får du forøvrig veldig billig på loppemarkedet. Det er ikke nødvendig å smøre jerngryta før du legger i brødet. Det setter seg ikke fast.
Noen tips til brød som er gode å lage i jerngryte?

Comments

 1. Jeg har også bakt litt av disse brødene etter tips fra Traadsnella og de smaker så fantastisk! Jeg deler ut til resten av familien og de nyter det de også. Tipper dette med kanel blir veldig godt. Det må jeg prøve neste gang. Nå har jeg en deig som syrner på benken og jeg har blandet spelt og emmer. Gleder meg til å smake siden jeg aldri har brukt emmer før.

 2. Anne Sofie Gulbrandsen says:

  Hei, det hørtes ut som et godt brød! Jeg vil gjerne prøve, men hvordan lager du surdeigsstarter? Og hvordan lager du myse?

  • Surdeigsstarter lager du slik du f.eks finner oppskrift på i boken min Fermentert mat og drikke! Den kan kjøpes som e-bok og kommer i trykt utg nå før jul. Ellers finne r du sikkert flere fremgangsmåter på nettet. Myse får du ved å syrne melk og skille den slik at mysen skilles fra ostemassen.

 3. Her er oppskrift på myse fra min gamle blogg: http://senseoflife.blogg.no/1334682197_17042012.html

 4. Hei, jeg har laget tre langtidshevede brød i min “karriere” :-) Det første som jeg lagde for en stund siden ble veldig bra, mens de to siste ikke ble helt stekt inni. Det siste står i ovnen nå. Jeg lot det stå en halv time med lokk (Le Creuset gryte) og 15 min uten. Da var det fotsatt ganske bløtt inni, særlig mot bunnen. Lot det stå ca 15-30 minutter til; da var det noe bedre, men fortsatt ikke helt gjennomstekt. Nå har jeg satt det inn på ny. De to siste brødene har jeg hatt i litt raspet gulerot. Kan dette være grunnen? Har du noen tips til hva jeg gjør feil? Det første brødet var så godt, så jeg gir ikke opp så lett :-)

  • Forsøk å gjøre deigen litt fastere fra starten, skru ned temperaturen med 10 grader og gi det hele en halv time lenger steketid. Se om det hjelper :)

 5. Tusen takk for tips, skal prøve igjen i helga!

 6. Rådene dine fungerte veldig bra Gry :-) Tusen takk!

 7. Hei!
  Vil det fungere å bruke leirgryte i stedet for jerngryte?
  Noen tips til steketiden med leirgryte i så fall? :-)

  • Jeg har aldri forsøkt å bake i leirgryte, men kanskje noen andre har erfaring med det? Skulle tro det skulle gå helt fint..

Speak Your Mind

*