Krydder på daglig basis gir god helseeffekt!

Jeg elsker krydder. Dette er ikke første gangen jeg skriver om akkurat det det. Jeg har opptil flere ganger nevnt min sans for sterke kryddere, se tidligere blogginnlegg fra bloggen min om krydder som botemiddel mot “intern høstvask”.  Jeg gjør mitt beste for å få i meg mest mulig krydder – men jeg vet at jeg fortsatt har MYE å gå på for å få en ordentlig helseeffekt av det. Jeg krydrer maten og jeg legger på urter og strør krydder oppå smøret og osten når jeg spiser knekkebrød hver dag. Det setter en ekstra piff og på smaken og gir litt variasjon avhengig av hvilket krydder eller urter du bruker – og man går dermed ikke så fort lei av osten. Tidligere i år satte jeg meg endelig ned og blandet de krydderne som gir mest helsegevinst og kapslet dem i gelatinkaplser for å sikre at jeg får i meg en god miks av alle godsakene hver eneste dag. Dette er jeg godt i gang med! Dette føles som å ta neste trinn opp på “helsestigen” – det føles virkelig bra. Også er det superenkelt og en billig måte å oppnå helseeffekt på. De fleste av dere faste lesere har vel fått med dere kryddernes fortreffelighet når det gjelder å stimulere magesyreproduksjonen. Mange av dere trenger nettopp akkurat det for å bedre fordøyelse og helse. Krydder er fantastiske kilder til enzymer og organiske syrer. Og går du og brygger på noe er det bare å kjøre på med mer krydder. Bland deg en kruttsterk te tilsatt eksempelvis cayenne og ingefær – så får du fortgang i sakene. Visste du forresten at gurkemeie (turmeric) er et veldig potent krydder som har betennelsesdempende egenskaper? Men du visste kanskje ikke at dersom du blander gurkemeie med sort pepper får du en synergieffekt og de betennelsesdempende egenskapene forsterkes flere ganger….

En annen ting som er greitt å vite er at cayennepepper «booster» metabolismen raskere enn noe annet og kan være smart å få i seg på daglig basis sammen med mat dersom man ønsker å gå ned i vekt. Og kanskje helst i pilleform siden det er vanskelig å få i seg mengder via mat.  Jeg har selv gått ned en del i vekt etter at jeg begynte med disse på daglig basis, uten at jeg kan garantere at det er dette som er årsaken til det. Man kan si mye bra om krydder i maten og sterke teer i ny og ne – men det er som alltid det daglige inntaket som gjør den store forskjellen – så derfor tenker jeg at kruttsterk krydder på kapsel må være en bra ting å dytte innpå et par ganger daglig. Selv har jeg en forkjærlighet for krydderne fra Frontier (iHerb), da de er organiske, ubestrålte og med en helt annen aroma enn det jeg er vant til fra tidligere. De smaker mye mer og bedre. Mer krutt for å si det enkelt! Bruker du mye av enkelte kryddere kan du kjøpe store poser med større mengder krydder. I første omgang kapslet jeg cayennepepper, ceylon kanel, ingefær, gurkemeie (turmeric), sort pepper – alt økologisk og ubestrålt. I tillegg tilsatte jeg havsalt. Vi blandet en kopp av hvert krydder (litt mindre pepper). Tomme gelatinkapsler får du kjøpt også fra iHerb til en billig penge. Krydderblandingen ble kapslet manuelt (pass opp for nyse-anfall!!!!!) – men det finnes også kapselmaskiner å få kjøpt for et par hundrelapper.


Comments

 1. Fru Larsen says:

  Smart måte å få i seg krydder, og adre ting, på :)
  Du nevner at man kan få kjøpt kapselmaskiner for et par hundrelapper, og da lurer jeg og sikkert mange andre på om du har noen butikk eller nettside å vise til her. Ser frem til svar, og ønsker deg og dere alle sammen en fin-fin dag :)

 2. EirinKristin says:

  Jeg har akkurat fått kapsler i posten, men så kom jeg til å tenke på lillegutt i magen. Er det noe jeg bør tenke på med hensyn til det, ang mengder eller type krydder?

  • Jeg vet at det fra ulikt hold frarådes bruk av enkelte kryddere under svangerskap, men dette gjelder store doser. Dette gjelder blant annet kryddere som cayenne – som virker menstruasjonsfremmende. Når vi snakker krydder i kapselform, så snakker vi ikke overdosering – og vi snakker om en miks av ulike kryddere som taes sammen med mat. Vi vet jo begge to at det er mange land som bruker betydelig sterkere kryddere enn oss i matlaging – i mengder – og jeg tviler på at alle gravide i disse landene reduserer veldig kraftig på kryddere. Men er du usikker så finnes det mange artikler du kan søke frem på nettet om hvilke kryddere man skal være forsiktig med under svangerskap.

   I våre kapsler fylte vi opp en blanding av cayenne, kanel, sort pepper, hvitløk, ingefær og gurkemeie.

   Mvh Anne M

   Lykke til!

   • Her kommer en utdypning av svaret om krydder for gravide: Vi har sjekket litt mer rundt dette med graviditet. “En generell regel for gravide er å holde seg unna alle typer urter, teer og kryddere unntatt små mengder i maten en gang iblant. Dette gjelder spesielt de som har spontanabortert før eller på annen måte tilhører risikogruppen. Svært mange planter kan (muligens) påvirke muskeltonus i livmoren, fremme menstruasjonen og dermed være (teoretisk) abortfremmende. (Se egen artikkel.)”- See more at: http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Livsfaser/Graviditet-og-amming/#sthash.Aj1lLJo4.dpuf
    Utfra dette ville jeg nok ventet med å spise kapsler med sterke kryddere til etter graviditeten og heller fokusert på å krydre maten godt. Jeg ville også fokusert på å få i meg nok gelatin og havsalt sammen med krydret mat. Disse tre elementene vil sammen stimulere til magesyreproduksjon og forbedre fordøyelsen, proteinnedbrytning osv. Lykke til! Kraftmammaene

 3. Jeg trakk nettopp te på kardemommekaplser, nellikspiker, fersk ingefær, hel pepper og kanelstang. Blandet med litt kaldslynget honning eller manukahonning var det akkurat det kroppen min trengte for å bøte på symptomene av årets nor tidlige høstvask… Blandet med en god klatt smør og litt salt, ble det i tillegg en super frokost på farten ;) En annen favoritt som hjelper på sår hals er litt upasteurisert melk blandet med manukahonning, ceylonkanel og gurkemeie.

  • Merker at det er en del som sliter med “høstvask” om dagen. Gode tips for å få fart på utrensningen taes i mot med takk. Det er også godt å se at du slipper deg løs ift oppskrifter og bruker egen kreativitet for å få i deg alle godsakene – og for å gi kroppen din det den trenger akkurat nå. Anne Marit

 4. Hvor mange kapsler startet du med daglig? Jeg tok to til lunsj i dag, men maten opp igjen etter 5 minutter. Synes det er litt rart, for jeg er vant til å spise mye krydder i maten, men kan det hende det ble for mye på en gang? Jeg hadde liksom sett for meg å ta to til hvert måltid..

Speak Your Mind

*