Kraftig kjøttgryte med gull fra skogen!

Dagene er fortsatt varme, men de kaldere og mørkere kveldene minner om at høsten er rett rundt hjørnet. Da blir jeg med en gang lysten på annen mat en sommermat, det er deilig å finne frem god te og det er godt å varme seg på grytemat og supper.

Dette er en helt grei middagsgryte, proppet med næring og godsaker man styrker seg på. Jeg lot meg inspirere av Kristen som har bloggen Food Renegade denne gang, med noe små justeringer i oppskrift.                                 Type kjøtt her velger du selv – jeg brukte for anledningen kalvekjøtt kjøpt på Meny, denne er importert fra Uruguay og er fra gressfora dyr. Man bør selvsagt velge lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, men er alternativet kjøttstykker fra Gilde e.l velger jeg heller dette. Ikke alltid man har andre muligheter tilgjengelig. Jeg fisket opp fjorårets kantareller fra frysen, men man kan bruke hva slags sopp man måtte ønske.

Du trenger:

550-600 gram kjøtt

55 gram utsmeltet talg (eller klarnet smør, kokosolje)

300 gram sopp i skiver

2 medium store løk i strimler

en boks (500 g) tomater i saus (jeg bruker en økologisk utgave, ikke-hermetisk)

40 g Teff mel (du kan bruke annet glutenfritt mel – mandelmel eller spiret mel)

3 dl kjøttkraft

2 medium store gulrøtter, i tynne skiver

en neve aspargesbønner (kan utelates)

1 ss gelatin

1/2 ts rosmarin

salt/urtesalt og pepper etter smak, evt annet krydder

Smelt talg, evt annen type fett i en kjele og tilsett soppen pluss løk og et godt dryss havsalt. Dette skal få godgjøre seg på ca medium varme med omrøring nå og da – til løken er helt myk og mer gjennomsiktig, men ikke brent. Hell løk og sopp over i en bolle og ta kjelen til side.

Talg smeltes i kjelen

I mellomtiden heller du mel over på en middagstallerken og kutter kjøttet i passende store biter. Ta halvparten av kjøttbitene og vend i melet. Kjelen som ble brukt til sopp og løk kan på nytt settes på platen, på over middels varme. La den bli skikkelig varm, tilsett litt mer talg eller fett og stek kjøttbitene vendt i mel kjapt på hver side, så de blir gyldne og fine. De skal ikke gjennomstekes, kun en kjapp tur i gryta! Når første halvdel av kjøttet er stekt helles det over i bollen med løk og sopp, vender du de siste bitene i melet som er igjen og steker de etterpå.

Første halvdel av kjøttbiter vendes i (glutenfritt)mel

Er det noe mel igjen på fatet heller du dette over i gryta sammen med tomatene/sausen. Bruk ei tresleiv og skrap alle melrester løs fra bunnen så alt blandes sammen i gryta. Tilsett deretter sopp, løk og kjøttet.

Løk, kjøtt, sopp og tomat/saus røres sammen

Rør godt sammen og la det putre på lav varme noen minutter. Rør deretter inn kjøttkraft, krydder, litt ekstra gelatin, gulrøtter og evt aspargesbønner. Når det putrer greit, skrur du ned varmen på laveste varme, setter lokk på – og der skal den helst få stå i minst 2 timer. Rør en gang i blant og pass på at det ikke koker – det skal bare simre. Synes du den virker for tykk, sper du bare med en skvett kjøttkraft.                                                                    Helt på slutten av koketiden kan du tilsette et godt dryss paprikapulver og en smørklatt (upasteurisert). Kjøttet skal være så mørt at det nærmest faller fra hverandre når man setter gaffelen i biten, det skal sammen med kjøttsausen nesten smelte på tungen. Den følelsen er verdt all ventetiden :-) Tar du deg tid til å lage dette på ettermiddag/kveldstid – har du et herremåltid i vente dagen etter, bare å varme opp. Da skal jeg love deg du er glad du tok deg bryet dagen før!

Server med en skive ristet surdeigs – eller langtidshevet brødskive med et tjukt lag smør på, himmelsk! Og kjempegod restemat, gleder meg til lunsj i morgen allerede. Her får du plass til så mye bra i èn gryte – talg, kjøttkraft, gelatin, krydder, gressfora kjøtt. Masse fett og proteiner som er en heldig kombinasjon, bonus med mineralrik kjøttkraft og krydder som er gull for magesyreproduksjon – for å nevne noe. Ungene liker sausen og kjøttet spesielt god, kjøttet er lett å tygge og sausen smakfull og feit. Heia heia slowfood!

 

Comments

  1. Så virkelig godt ut !
    Hvilke tomater bruker du ?

    • Ja, det var veldig godt. Jeg brukte en økologisk type, hakkede tomater – med litt basilikum tror jeg det var. Husker ikke merke (den ligger ute i søppeldunken nå), men det var ikke-hermetisk i allefall :-) Sikkert kjempegreit å bruke økologiske tomater som man kjører kjapt i blender først!

  2. Christina says:

    Hei – vil bare si at jeg har laget denne gryta nå i dag – og den var SUPER god!!!! Kan virkelig anbefales! Takk for oppskriften….

  3. Helene Harefrøken Helene Harefrøken says:

    Jeg har også planer om å lage denne ganske snart. Gleder meg!

    Du Vibeke, hvordan gjør du det når du smelter ut talg? Jeg smeltet ut en kilo fåretalg for en god tid tilbake, og syntes ikke jeg fikk noe særlig greie på det. Trodde ikke man kunne feile på dette, men da jeg silte det over på glass og satte kjølig så var det noe som ble hardt og noe som forholdt seg flytende – og jeg visste ikke helt om jeg hadde gjort det riktig eller hva. Prøvde å steke i det et par ganger, men det sprutet noe helt forferdelig. Lot det bare stå i kjøleskapet noen måneder, og da jeg tok ut glasset igjen luktet det død og fordervelse så det hele endte i søpla dessverre.

    Helene

  4. Det hørtes ikke bra ut! Jeg kutter talg i småsmå biter og varmer i stor gryte, på ikke så alt for høy varme. Lar det stå en god stund, til mesteparten er flytende fett – for så å sile av de delene som ikke lar seg smelte. Heller over i glass og lar stå på kjøkkenbenken – etter en stund skal alt bli hardt og få en lys jevn farge. Har aldri opplevd at det har skilt seg eller luktet vondt! Det høres ut som du har fått noe annet enn talg med i gryta?

Speak Your Mind

*