Knasende surdeigsknekkebrød med hint av rosmarin

knekkisJeg har nevnt det før; vi er en “knekkebrødfamilie”. I det siste har vi derimot begynt å bake mer brød og rundstykker ved hjelp av surdeigsstarteren som står i kjøleskapet og putrer. Jeg skal ikke påstå at jeg baker knekkebrød ofte, men det skjer. Og da er disse en favoritt. De er ikke perfekte, men sjarmerende ikke sant? Det krever ikke altfor mye heller. Du trenger en surdeigsstarter og godt mel. Lurer du på hvordan du lager en surdeigsstarter, les her.

Oppskrift på 8 runde speltknekkebrød:

Dag 1: gjerne på kvelden
3 ss surdeigsstarter
2,5 dl vann
2 ss myse (kan droppes)
7 dl speltmel, gjerne en blanding av fint og sammalt speltmel. Jeg kjøper enten mel via Duggurd eller via Spesialkorn (de selges også på Meny).
1 teskje havsalt
Valgfritt med godsaker (krydder, frø m.m). Jeg valgte denne gangen:
2 spiseskjeer sesamfrø
2 spiseskjeer bipollen
1 spiseskje rosmarin (tørket krydder)

Alternativt kan jeg virkelig anbefale å teste ut å tilsette malte bokkehornskløver. Denne urten gir en aldeles nydelig aroma i knekkebrødene – og har også mange lindrende egenskaper. Smaken kan vanskelig beskrives, men minner svakt om karri. Bokkehornskløver (fenugreek på engelsk) brukes også i indisk mat.
Bland alle ingrediensene og kna til deigen blir smidig. Først med sleiv, deretter må du bruke hendene. Dekk over og la stå over natten eller til den har hevet seg til mer enn dobbelt størrelse.

knekkis2

Dag 2: gjerne om morgenen
Varm opp ovnen til 200 grader. Del deigen i 8 like deler. Form hver del til en flat ball og kjevel ut til et rundt knekkebrød. Bruk mel ved kjevlingen slik at knekkebrødene ikke klistrer seg fast i bordplaten. Det blir plass til 2 knekkebrød på hver stekeplate (bruk bakepapir). Skjær et hull i midten. Spray eventuelt litt vann over knekkebrødene og ha gjerne på mer frø på toppen om du vi. Plasser stekeplaten midt i ovnen og stek i ca 10 minutter. Unngå at knekkebrødene blir brent.

Resulatet blir utrolig godt!  Jeg elsker hintet av krydder i disse knekkebrødene. Med en god klatt upasteurisert smør og en tykk osteskive på toppen, litt pickles og kanskje litt surkål ved siden av…..mmmmmm…..

knekkis3

 

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Jeg får ikke helt fart i surdeigstarteren min. Det legger seg gulaktig væske på toppen, og jeg har de siste dagene matet den to ganger om dagen og hatt den stående på benken. I går kveld begynte det å boble litt i den, men i dag tidlig er væsken tilbake. Er det fortsatt håp? Tar det bare tid å venne seg til nytt miljø? Men så lurer jeg, kan jeg bruke starteren sånn den er nå til å bake disse knekkebrødene? Den gjør kanskje jobben sin selv om den ikke bobler av glede?

    • Du må gjerne forsøke å bake med den, da vil du også se om den er aktiv. Du kan fortsette å mate den en gang daglig og ha den stående ute på benken. Der det er liv er det håp :) Lykke til!

      • Hm, det ser ikke ut som deigen har hevet.. Den har bare blitt mer flytende. Jeg har aldri bakt med surdeig før så jeg vet ikke helt hvordan den skal oppføre seg, men siden det står i oppskriften at den skal heve til dobbel størrelse regner jeg med at min ikke er særlig aktiv?

  2. Glemte å si at jeg kjøpte den av Gry på lørdag :) (jmf. spørsmålet om nytt miljø..)

  3. Har disse stående i ovnen nå, det lukter nydelig! Gleder meg til de er ferdige, så jeg kan smake:)

Speak Your Mind

*