Kefir ABC

For et drøyt halvår siden fikk jeg mine første melkekefirkorn i et lite syltetøyglass av Rita. Det startet med et par nedturer av noen stusselige, sure kefirrunder. Sakte men sikkert ble det bedre, og en vakker dag sto jeg der med en masse deilig, fløyelsmyk, passe syrlig kefir med perfekt konsistens og smak!  Jeg har begynt å sende kefirkorn rund i det ganske land, og da ramler det inn en del spørsmål på mail. Derfor kommer det nå en liten guide, trinn for trinn for perfekt kefir! Jeg vet dere står der og undrer dere over deres første kefirbatch som slett ikke er så fantastisk som dere hadde håpet. Noe ganske triste greier, som kanskje har skilt seg og som smaker surt og eddikaktig. Ikke fortvil! Det blir bedre om man bare ikke gir seg. Evt gir kefirkornene og seg selv en liten pause, før man prøver igjen. Sett dem i melk i kjøleskapet og la de stå et par dager eller en ukes tid før du henter dem fram og setter igang på nytt.

Bitte litt historie og fakta; Kefir er en minst tusen år gammel gjæret drikk, laget av melk og kefirkorn. Disse kornene har ingenting med korn å gjøre egentlig, men er en svampaktig bakterie-/gjærkultur og ligner litt på blomkål i form og farge! Kefirkornene næres av melkesukker (laktose) og derfor, avhengig av hvor lenge kornene får ligge i melka, blir melka sur/ syrnet. Kefir skal foruten å være en fantastisk næringsrik og leskende drikk være svært helsebringende. Den tilfører massevis av gode bakterier (probiotika) og hjelper fordøyelse og immunforsvar, i tillegg til å forhindre og reparere evt skader i tarmen. Kefir sies sågar å kunne hemme utviklingen av kreftceller!

 

Her er en besrkivelse av hvordan jeg lager min kefir:

 

1. Blander kefirkorn og melk i et norgesglass. Et par ss (måler ikke opp men så dere har begreper) kefirkorn er nok til 1 liter melk. Jeg bruker norgesglass og legger lokket løst på.

2. Lar det stå i ca 1 døgn. Litt mer eller mindre avhengig av temperaturen. 1 døgn har holdt lenge i sommer, nå ser jeg at det må stå litt lengere før det er klart. Når kefiren har noen små “lommer” og “renner” langs glasset er den ferdig.

3. Setter hele glasset med kefirkorn og det hele i kjøleskapet (evt ut, nå som det er perfekt kjøleskapstemperatur ute). Dette er ikke egentlig nødvendig, men jeg gjør det likevel, fordi jeg nesten aldri har tid til å ordne med kefiren når jeg ser at den har stått passe lenge. Så  lar jeg den stå i kjøleskapet i alt fra noen timer til flere dager, helt til jeg har tid og rent utstyr til å ta meg av den.

4. Heller den ferdige kefiren over i en sil (over en bolle). Kefiren er såpass tykk at den ikke renner særlig igjennom sila, så jeg fisker ut kornene med rene hender og legger dem over i et rent norgesglass, og heller resten over i bollen.

5. Pisker opp kefiren med en håndvisp. Dette er helt valgfritt, men jeg liker min kefir klumpefri, og at fettet som legger seg på toppen om man bruker fersk melk blir jevnt fordelt i kefiren.

6. Heller over på flasker og setter i kjøleskap. Den er holdbar i mange uker og har aldri opplevd at den har blitt dårlig (før jeg har drukket den opp).

7. Hell ny melk over kefirkornene og sett i gang en ny runde. Evt sett det bort i kjøleskap med litt melk om du ikke vil lage en ny runde med det samme.

 

Kefir var faktisk det første jeg spiste av mekemat på mange år uten å reagere allergisk. Jeg måtte være forsiktig i staren, bare noen skjeer, så økte jeg gradvis på.  Jeg var uansett ikke overbevist helt med det første heller. Jeg syns det smakte surt og rart. Men nå digger jeg det. Drikker borti liter´n per dag tenker jeg. Går det en dag uten får jeg abstinenser….

Jeg bruker fersk melk, men du kan bruke h-melk fra butikken. Jeg gjorde det i starten, og resultatet ble absolutt bra. Det blir ikke like næringsrikt, men uendelig mye bedre enn bare å drikke melka som den er.  Og mye bedre enn butikk-kjøpt kefir, som har et mye smalere spekter av de gode bakterieriene.

Det sies at man ikke skal bruke metall når man driver med kefir. Bruk plast, tre og glass. Jeg bruker immidlertid en stålvisp til å piske kefiren, og kan ikke se at det har gjort noe fra eller til. Men det viktigste er vel at du ikke LAGER kefiren i en metallbolle.

Kefirkornene vokser og formerer seg, så med mindre du vil lager mer og mer kefir må du kvitte deg med noen korn etter hvert. Kast dem, eller del med venner og (u)kjente!

Hvis du vil lese mer om kefir, historie  fakta kan du ta en titt her. Og min kjære bloggvenninne og kraftmamma Anne Marit har også skrevet om kefir for en tid tilbake her.

Visste du forresten at kefir betyr god følelse på tyrkisk. Og det er det virkelig!

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

 1. Eirin Kristin says:

  Hei. Har et spørsmål som indirekte handler om kefir:)
  Jeg lurte på om noen vet om en melkebonde som driver økologisk på vestlandet.
  Og hva dere betaler. Har fått tak i en gang, og måtte betale 30 kr literen for melk, og 40 kr literen for fløte.

  Eirin

  • Hei! Jeg kan ikke hjelpe deg med tips ang melkebonde på vestlandet, kanskje du kan komme i kontakt med noen på forumet som vet f.eks? Jeg betaler 10 kr literen der jeg kjøper melk, han selger ikke ren fløte (desverre). Lykke til!

 2. Hvis man ikke har tilgang til fersk melk, hva er det beste alternativet? Jeg har stort sett bare tilgang til vanlig h-melk. Er det bedre å bruke vanlig fløte? Enda bedre rørosfløte, hvis det er tilgjengelig? Har innimellom mulight til å få tak i rørosmelk (de har bare lettmelk, 1,5%), røros tjukkmjølk og en økologisk melk som er pasteurisert men uhomogenisert. Regner med at alt er bedre enn vanlig, uøkologisk h-melk, men hva er det beste alternativet? Tenker tjukkmjølk, men den er jo syrnet fra før av på en eller annen måte? Vil det ha noe å si?

  Jeg lurer også på om kefiren kan stå selv etter at den har skilt seg veldig? Min skiller seg etter 1,5-2 dager, og kåjg lurer på om jeg kan la den stå lenger for det? Evt. blande det opp når kefiren skiller seg? Merker at jeg ikke tåler kefiren helt ennå, så tenkte det kanskje ville hjelpe om den står lenger. Eller må jeg bare starte med bittesmå mengder kefir og bygge opp en toleranse?

  • Jeg tenker at det beste alternativet er å bruke H-melk og lage kefir av den. Du får ikke i deg den samme mengden næring som du gjør i fersk melk – men du får likevel i deg de gode bakteriene. Tjukkmjølk er et stykke på vei, men kefir er mange hakk bedre. Min kefir har noen ganger stått opptil 4-5 dager uten problemer. Den skiller seg ja – men når du siler den så blander den seg fint igjen. Det eneste jeg opplever ved å la den stå lengre er at den blir enda surere – og jeg liker det sånn. Hvis du merker at du ikke tåler den så godt så la den stå 3-4 dager og begynn med litt av gangen. Og ta gelatin samtidig.

 3. Hei, jeg lurer på når dere skriver at hjemmelaget kefir har mange gode bakterier – er det de samme som er i Biola? Bakteriene i Biola følger jo videre med ned i tarmene, mens vanlig kefir (fra butikken) kun hjelper magen (bakteriene er ikke av den typen som følger med ned i tarmen).

  • Jeg kjenner ikke til hvordan biola spesifikt jobber i tarmen sammenlignet med butikk-kefir. Det eneste jeg vet er at ingen av disse to du nevner har hjulpet mitt- eller noen jeg kjenner sitt tarmsystem, men at upasteurisert hjemmelaget kefir eller yoghurt fungerer som balsam for tarmhelsen.

 4. Alternativ til å kasta kefirkorn om du har for mykje og ingen å dela dei med, er jo å eta dei :)

 5. Er det vanlig at det blir et litt sånn loddent lag oppå fettlaget?

 6. Mener å ha lest at man kan syrne fløte med melkekorn, vil denne da ha like lang holdbarhet som melkekefir og kan man bruke fløte fra butikk dersom man ikke har tilgang på upast. fløte?

  • Du kan fint syrne fløte med melkekefirkorn, men jeg synes ikke den smaker godt når den er mer enn en liten uke. Og ja, du kan bruke fløte fra butikk, uansett bedre enn å bruke pasteurisert fløte eller rømme. Kan brukes til f.eks rømmeis, som Marianne har postet en deilig oppskrift på her på sidene våre.

 7. Er det noen som har kefir korn jeg kan hente/kjøpe , har brukt diss fra hjemmeriet et år men de har “tatt kvelden” ?
  Hvis noen vil , jeg sender penger på forskudd

  Vennlig hilsen corpuser

  Tlf 48008447

 8. Har kefirkorn på vei i posten nå, og lurer på. Disse kefirkornene har levd på skummet melk blandet med fløte. Jeg har tenkt å bruke de i ferskmelk fra bonden. Trenger de noe tilvenning/en snillere overgang, eller kan jeg bare putte de rett i ferskmelka?

  • Nei, kjør på, men jeg ville ha lagt dem i litt melk og byttet ut 3-4 ganger i løpet av et par dager for å “booste” dem litt. Trenger ikke mer enn en dl eller to for dette, så er det bare å lage kefir som vanlig.

 9. Har begynt å lage surmjølk sjøl av øko. fersk mjølk. Lurer på om kefir “danker” ut denne rent helsemessig, siden det er kefir dere velger å lage?

  • Ja, den danker ut vanlig surmelk med tanke på mengde bakteriestammer som befinner seg i kefirkulturen, den er uovertruffen det meste av melkesyregjæret melk. Men surmelk er også konge for tarmhelsen og den generelle helsen så veldig bra :)

 10. Hei!

  Jeg lurer rett og slett på hvor jeg får tak i kefirkorn. Jeg lager vannkefir, og fikk korn av en venninne. Men kjenner ingen som har “melke”kefirkorn…
  Går det an å bestille ett sted? Evt noen som har?

  Mvh Camilla :-)

 11. joan zeiher says:

  Hej kan jag få køpa lite kefirkorn av dig? (bor i Lillehammer)
  hælsningar joan

  • Jeg har dessverre ikke nok til å dele, men du finner mange sider på facebook, der folk sikkert kan hjelpe deg. Feks tradisjonsmat Oslo, tradisjonsmat, rogaland, hordaland osv.

 12. Hei!
  Min kefir smaker skikkelig surt for tiden, med en bitter ettesmak. Jeg lar den stå kun et døgn på kjøkkenbenken, men den skiller seg veldig fort. Den blir også veldig slimete. Jeg har prøvd å skylle kornene både i melk og vann. Kanskje dumt å skylle i vann?
  Kornene virker som om de trives for de blir flere og større, men kefiren blir så sur og kjip på smaken at jeg ikke klarer å drikke den.
  Jeg har hatt veldig god kefir tidligere.
  Lar dem stå i melk i kjøleskapet en uke innimellom. Da skiller melken seg også.
  Har du noen tips til hva som kan ha gått galt og vet hva jeg kan gjøre?

  Jeg har også hatt problemer med mugg på to runder med kombucha den siste tiden..

  • Du kan prøve å gi den et løft ved å ha ca 2 dl melk over kefirkornene og bytte to ganger daglig slik at de får mye næring og gjøre dette i to tre dager, før du da setter en ny ladning kefir. Se om det kan gi bedre smak.

 13. Hei!
  Tusen takk for ein super blog! Fekk ein liten gjeng med kefirkorn for nokre månadar sidan og har utvikla eit tett forhold til dei;) Er så vidt begynt å lese meg litt opp på heimelaga kefir og mjølkekulturar… Eg lurer på kor lengje dei kan stå og kvile utan at det skadar bakteriane? Når det gjeld surdeig skal den jo matast opp iallfall annakvar veke… tenkte på om det var noko av det same mht kefirkorn?
  Helsing Elin

  • De kan nok stå en stund, noen uker, men de blir slappere i strikken med tiden. Et alternativ er jo å tørke dem og fyse eller oppbevare i kjøleskap i en tett pose om du vil ha opphold på mange måneder.

 14. Heia,
  Hvor lenge kan kefirkornene ligge i melk i kjøleskapet før de tas i bruk på nytt?

 15. Hvordan kan jeg skaffe meg kefirkorne?

  • Hør på facebooksider hvor det er jevnlig med aktivitet – Tradisjonsmat Oslo f.eks. Duggurd.no har dehydrerte startkulturer du kan bestille!

 16. Kan man tilsette smak i kefiren på noen måte? Har veldig lyst til å prøve meg på å lage kefir selv siden jeg sliter mye med magen. Problemet er at jeg overhode ikke takler den sure smaken av vanlig kefir, og regner med at hjemmelaget er noe likt i smak.

  • Jeg har ikke så mye erfaring med det, med unntak av at jeg prøvde annengangsfermentering med en sitronbit (med skall, økologisk) – og det ble friskt og godt. Det skal ikke så mye til, kanskje bare et par timer på kjøkkenbenken med sitron oppi. Sikkert andre muligheter.

 17. martin emhjellen says:

  Jeg har tibetanske kefirkorn som jeg kan send ut for 100,- inkl.frakt (en skje).Søk “kefir” på Finn.no. Mvh Martin Emhjellen.

 18. Hei
  Skaffet meg kefirkorn for første gang forrige uke, men er ikke fornøyd med resultatet…
  Byttet melk hver dag de tre første dagene, men det ble ikke noe bedre. Den ser helt fin ut, men har en (svak) eim av muggost som jeg bare ikke fikser. Betyr dette at den er dårlig? Som sagt, utseendet er det ikke noe å si på.

  • Det er nok ikke det som er grunnen. Det kan være kornene dine trenger tid til å venne seg til en ny melk, nytt miljø osv. Jeg har hatt en pause med kefir og begynt på igjen – og sliter med det samme. Jeg får den ikke god. Jeg bruker en annen melk enn hun jeg fikk kornene fra. Kanskje har jeg en annen temperatur hjemme. Kanskje er det mer krevende nå om vinteren. Jeg vet ikke. Dette er levende organismer – og du må bare være tålmodig. Jeg har opplevd det samme tidligere, men da har det gått raskere å omstilles. PLutselig ble kefiren veldig god, men denne gangen tar det lengre tid. Du kan evt prøve å få tak i kefirkorn fra noen andre og se om de oppfører seg annerledes. Lykke til.

Trackbacks

 1. […] av andre (ofte kostbare) probiotika eller prebiotika produkter.  Oppskrift for hvordan du lager kefir finner du hos Gry Hammer Fra Jord til […]

Speak Your Mind

*