Hjemmelaget sportsdrikk for bedre elektrolyttbalanse

Jeg var aktiv håndballspiller da jeg var yngre. Jeg kan kjenne smaken av XL1 i munnen bare jeg tenker på det. Kvalmenende søtt – og ikke noe for min gane. Vann er det beste å drikke under trening – og da helst vann tilsatt litt salt. Jo mer vann du drikker – jo mer salt trenger du. Dette for å unngå elektrolyttforstyrrelser – det vil si forstyrrelser i kroppens saltbalanser som kan oppstå ved mye svetting under trening, ved badstu, diare, oppkast, feber osv. Har du næringsmangler har du mest sannsynlig også elektrolyttforstyrrelser. Symptomene på elektrolyttforstyrrelser kan være nokså diffuse, men fatigue, tretthet, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, muskelkramper, muskelsvakhet og svimmelhet er ikke uvanlig. Jeg har en tendens til å glemme å få i meg nok salt til daglig. Å drikke kefir, sluke eggeplommer og leverkapsler gir ikke akkurat nok salter til kroppen – så det er viktig å balansere gjennom et variert kosthold og nok drikke. Og spiser du mye tradisjonsmat eller lavkarbo øker behovet ditt for salt.

Det er lenge siden jeg lovte dere å komme med noen oppskrifter på elektrolyttdrikker som kan være smarte å drikke. Legger du om kostholdet til mer fett og proteiner og mindre karbohydrater bør du kanskje som meg begynne å lage deg elektrolyttdrikker daglig. Jeg lager meg ofte en liter av disse drikkene om morgenen og drikker slurkvis i løpet av hele dagen. Da er jeg sikret tilførsel av elektrolytter gjennom dagen for å unngå ubehagelige effekter av saltmangel. Jeg har selv opplevd å få utrolig gode løft av disse drikkene – og noen ganger er det faktisk ikke mer enn salt på tunga som skal til. Prøv deg frem og lag dine egne favoritter. I tillegg til vann kan du prøve deg frem med å tilsette uraffinert havsalt, hjemmelaget kraft, juice fra melkesyregjærede grønnsaker (eksempelvis juice fra surkål laget av rødkål eller kvass), sitron, honning, kokosvann med mere.

Foto: Et par av mine elektrolyttdrikker. Den deilige rødfargen er fra juice fra Kvass som jeg har hatt stående et halvt år i kjøleskapet.

Elektrolyttdrikk med sitron og juice fra fermenterte grønnsaker

ca 1 liter rent vant (hovedingrediens og “bærer” av elektrolyttene)

1/4 teskje uraffinert havsalt (= elektrolytter)

saft fra 1 1/2 økologisk sitron (evt en blanding av sitron og lime). Sitrusfrukter er supert for elektrolyttbalanse, også alene.

saft fra 2 økologiske clementiner (eller 1 økologisk appelsin)

Noen gode “klunker” juice fra fermenterte grønnsaker

Bland alt og rist slik at saltet løser seg opp. Drikk slurkvis ila dagen eller under og etter trening. Denne liker jeg godt. Jeg elsker den syrlige smaken av sitron.

Elektrolyttdrikk med kokosvann:

Kokosvann er en naturlig kilde til elektrolytter og må vel sies å være en naturlig sportsdrikk – mange ganger bedre enn de du får kjøpt i butikken (forøvrig ikke sammenlignbart…).

 

1 liter vann og kokosvann. 50/50 eller den blandingen du foretrekker.

1/4 – 1/2 teskje uraffinert havsalt (=elektrolytter)

1 liten teskje honning (kan sløyfes, kokosvann er søtt i seg selv)

Evt sitronsaft hvis du foretrekker sitrussmaken

Dersom du begynner å lage dine egne elektrolyttdrikker til trening vil du kanskje oppleve større utholdenhet under trening og unngå hodepine og andre plager som skyldes mineralmangler etter trening…. Verdt å prøve! Har du oppskrifter å dele med oss andre – så kom gjerne med forslag i kommentarfeltet. Og for deg som ikke har kommet i gang med trening på nyåret. Sett i gang. Moderat trening – og gjerne styrketrening – og skikkelig god uttøyning etterpå gjør underverker for hormonbalanse og for “vondter” og plager. Det setter i gang prosesser i kroppen og skaper god flyt og balanse. Jeg merker det veldig godt hvis det går for mange dager uten trening – da begynner det “krølle” seg til…

 

Comments

  1. Supert tips! :D

    Hørtest friskt og godt ut :)

  2. Min mann har laget denne drikken nesten hver eneste gang han trener i et halvt år nå, og den er gulle god! I det siste har jeg bedt han lage litt ekstra, så jeg får meg et stort glass også. Smaker godt, og kjenner at det gjør godt for kroppen.

Speak Your Mind

*