Hjemmelaget setersmør på tradisjonelt vis

Jeg har nettopp tilbragt en liten uke på fjellet med barna mine. I tillegg til å gå fine toppturer i fjellet har vi besøkt og overnattet hos Ingebjørg som driver Håvardsrud Seter i Tinn Austbygd (Telemark). Et fantastisk sted å være for både store og små! Setra har vært i familien Håvardsrud i generasjoner, men driften stoppet opp på slutten av femtitallet. Ingebjørg satte i gang sommerdrift igjen for noen år tilbake. Hver eneste sommer tar hun med seg dyra (hester, kyr, høner, kaniner, Ullgrisen og andre griser, geiter og sauer) og ikke minst barna sine til seters. Her driver hun tradisjonell seterdrift og har i tillegg en kafe med godsaker fra gården og man kan selvsagt kjøpe med seg både smør og rømme fra egen produksjon, alt laget av upasteuriserte råvarer fra lykkelige dyr som går fritt ute i naturen. Håvardsrud Seter et yndet sted å besøke for å spise ekte rømmegraut laget av ekte upasteurisert seterrømme. Du skal lete lenge etter bedre rømmegraut, det kan jeg skrive under på!

Ungene fikk bli med ut i skauen for å rope inn kyrne før melking, både ettermiddag og grytidlig morgen. De fikk prøve å melke på tradisjonelt vis – og de fikk være med å lage smør. Det var et høydepunkt, også for meg. Smøret ble laget av upasteurisert rømme (verdens beste rømme selvfølgelig). Ungene “sveivet” etter tur i ca 10-15 minutter før smøret og saupen/smørmelka/kjernemelken skilte seg fra hverandre. Smørklumpene ble tatt ut og lagt over i et trau med kaldt vann. Så var det bare å klemme ut restene av saupen i flere omganger. I følge “budeia” skulle vannet byttes 7 ganger før all saupen var garantert borte. Etter siste runde med skylling banket vi ut vannet av smørklumpen ved hjelp av en stor treøse. Til sist blandet vi inn et par teskjeer med havsalt og kunne begynne pakkingen av smør i små bokser med etiketter. Vi endte opp med tilsammen 1,6 kilo egenprodusert setersmør av beste sort. Jeg trenger vel ikke si at det smaker helt himmelsk?

Har du lyst til å lage smør selv? Det er slettes ikke vanskelig og tar ikke lange tiden. La ungene få prøve og smake underveis. Saupen som skiller seg fra smøret er forøvrig fantastisk å bake med. Vi bakte langtidshevede kanelboller her om dagen og erstattet myse og vannkefir med saup – og resultatet ble intet mindre enn fantastisk. Bollene hevet seg til himmels og ble saftige og gode.

Ønsker du å vite mer om hvorfor vi kraftmammaene og andre tradisjonsmatelskere er så opptatt smør og helsegevinstene ved dette? Les mer hos Weston Price her eller her.

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGET SETERSMØR:

ca 1 liter romtemperert ekte rømme eller fløte, helst upasteurisert eller “halvpasteurisert”. Jeg foretrekker å lage smør av rømme!

Helles i en foodprosessor eller kjøkkenmaskin og kjøres i jevnt tempo helt til smøret skiller seg fra smørmelken/saupen. Pass på – kan sprute en del når saup/smørmelk skiller seg fra smøret. Ta smørklumpene ut og ha i en bolle med kaldt vann. Samle alt smøret i en klump og begynn å klemme ut smørmelken. Bytt vann opptil sju ganger – helt til vannet er klart. Ikke glem å ta vare på saupen som skilte seg fra smøret i foodprosessoren i små bokser og frys ned ! Brukes til baking for verdens beste bakst. Samle smøret og slå smørklumpen flat med en sleiv i flere omganger for å få ut restene av vannet – eller tørk/klem ut vannet med klut eller papir hvis du synes det blir for mye søl. Bland inn litt og litt havsalt (1/2 teskje burde være nok) til du får ønsket smak. Frys ned i små bokser og nyyyt ditt eget hjemmelagede setermør – eller kanskje “bysmør” for noen av dere. Doble porsjonen hvis du vil ha mer smør.

Du finner Håvardsrud Seterliv som gruppe på Facebook om du vil.

Her er noen bilder som viser småprodusentene mine i gang med ekte budeie-arbeid!

Speak Your Mind

*