Hjemmelaget leverpostei

Visste du at lever er noe av den mest næringstette maten du kan spise? Det inneholder de viktige fettløselige vitaminene, spesielt mye vitamin A, i tillegg til (dypt pust) vitamin B6, vitamin B12, riboflavin, kobber, niacin, forfor, jern, sink, og folat. Blant annet. Mange gode grunner til å spise lever der altså. Men pass på at du velger økologisk, da lever jo er renseorganet i kroppen vår, og vil vil helst ha oss minst mulig rester av sprøytemidler og annet grums som måtte samle seg opp der.

Denne gangen brukte jeg lever fra villsau. Det gav mye leversmak, og om du er litt uvant med lever anbefaler jeg å begynne med kyllinglever som er mye mildere. For at hjemmelaga leverpostei skal bli godt må man ha nok fett, krydder og salt. Ellers blir det tamt og smakløst syns jeg. Jeg brukte fett fra rein (skrapt av fra kraftkoking) og smør? Styr unna vegetabilske oljer som ikke tåler oppvarming godt. Av krydder er det type julekrydder som er tingen. Ingefær, muskat, nellik, allehånde o.l. Tørkede krydderurter og hvitløk er også godt. I mange oppskrifter jeg har sett på leverpostei er det masse både melk og mel, men jeg bruker bare 1 dl væske og arrowroot som stivelse. Har du ikke arrowroot kan du nok bruke maizenna eller potetmel, men arrowroot er lettere fordøyelig. Har ikke sett det for salg i norske helsekostbutikker (og jeg har spurt), men på iHerb har de det.

 

Leverpostei

  • ca 500 gr lever
  • 1 dl væske (vann, melk eller kanskje kraft?)
  • 2 ss arrowroot
  • 1 drøy dl kyllingfett/ smør/ talg
  • 2 hvitløksfedd
  • 1-2 løk
  • 2 store, eller 3 mindre egg fra glade høner
  • 2 toppede ts salt
  • Noen runder med pepperkverna
  • 1 ts rårørsukker
  • 3 ts krydderurter, f.eks. timian
  • 2-3 ts krydder (nellik, allehånde, ingefær, muskat…)

Miks alt utenom arrowroot i kjøkkenmaskin/ blender/ stavmikser til det er en jevn masse. Tilsett arrowrot og kjør litt til. Hell alt i en godt smurt form og stek i vannbad, midt i ovnen på 160 grader i 1,5 timer. Avkjøl og del i prosjonsstrørrelser som du fryser ned. Nammenam!

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

  1. Katrine says:

    Jeg har prøvd å lage leverpostei en gang med kyllinglever, og da hadde jeg 3 ts timian og stort sett det andre du har i oppskrifta di (fulgte mer eller mindre Gry sin oppskrift). Jeg vil bare anbefale å være forsiktig med for mye timian om det ikke er en storfavoritt, det ble SVÆRT mye smak av det. Men mulig det passer godt med mye smak sammen med en lever som ikke er så mild som kylling :)

  2. EirinKristin says:

    Hvordan er det å bruke lever fra storfe?
    Kan jeg bruke samme oppskrift?

  3. Silje Helle-Hansen says:

    Hei :) Klarer ikke å finne økologisk lever noe sted… Vet dere hvor jeg kan få tak i det? Kylling, lam, storfe… så lenge det er økologisk.. Bor i Bergen. Er det evt noe sted på nettet jeg kan bestille det?

  4. Hei!
    Kan arrowroot erstattes med noe annet?

  5. Leste nøyere nå og ser at det kan man:)

Speak Your Mind

*