Hjemmelaget Beef Jerky i en fei!

Beef Jerky er det samme som tørket kjøtt, gjerne tilsatt eller marinert med krydder eller sirup av noe slag. Jerky kommer fra inkaenes ord for tørket kjøtt, ch’arki. Fjellfolket tørket lamakjøtt og brukte det som reisemat. Den sterke solen og den kalde fjelluften var perfekt for å lage kjøtt med lang holdbarhet uten nedkjøling.

Ikke så vanlig i Norge, men i USA for eksempel – vet nok de fleste hva det er og har et annet forhold til det enn oss nordmenn. Beef Jerky i USA kan sammelignes med vårt tradisjonelle forhold til spekemat. I likhet med spekemat er tørket kjøtt som beef jerky proteinrikt og smakfullt, hvis den i tillegg har blitt varsomt varmebehandlet vil mye av næringen fortsatt være tilstede i det ferdige produktet. Og det vil vi jo ha! Beef Jerky er genialt å ha i hus eller å ha med seg på tur. Når man er fysen på noe godt vil noen skiver av dette gjøre susen og stagge sulten om man er ute og kanskje ikke har så mange serveringsmuligheter (eller vil benytte seg av de tilbudene som er i nærheten). Glem proteinbar eller prottisshake etter trening, disse tørkede biffskivene vil gi deg det proteinpåfyllet du trenger og mer til. Jeg ser for meg at dette blir en livredder når den akutte potetgull-lysten plutselig dukker opp innimellom sånn på kveldstid fremover!

Det finnes forskjellige oppskrifter men man kan krydre/marinere med det man skulle ønske og liker best. Jeg testet ut noen skiver med soyasaus (det eneste soyaproduktet jeg bruker – vel å merke!), løk – og paprikapulver, cayenne og thaikrydder. Man får kjøpt Beef Jerky rundt om kring på butikker også her til lands, men de er av hva jeg har sett desverre fulle av smaksforsterkere/MSG, sukker og annet tull. Og hvem vet hvor det kjøttet kommer fra? Ikke så alt for mange tenker jeg.

Jeg bruker kun krydder som er økologisk/ikke bestrålt. Les mer om krydder her. Har man ikke tilgang til lokalt kjøtt kan man til tider få kjøpt på Meny, det er fra frittgående dyr som kun har gått på beite i Uruguai. Og det merker man på kjøttet, det er mørt og smakfullt. Ja, jeg kjøper kortreist når jeg kan – og nå venter jeg på å få i havn et spleiselag på beiteforet kalvekjøtt. Jeg kjøper kjøtt fra Uruguai innimellom og jeg kjøper en sjelden gang i blant Kobekjøtt som de har i Kjøtthallen i nærheten av der vi handler i Sverige nå og da. Noen flere som har prøvd Kobekjøtt? Det man bare unne seg en gang eller to i løpet av livet – FOR en smaksopplevelse!!

Kjøttskivene ferdig tørket på dehydratorbrettet.

 I går fant jeg et biffstykke av hjort i fryseren som jeg i dag har skivet og lagt i to forskjellige marinader. Man kan la det marinere noen timer, men smaken blir best om kjøttet får godgjøre seg i marinaden over natten – eller enda lengre. I dag prøvde jeg med kun fermentert sennep på den ene halvdelen av kjøttskivene, den andre med soyasaus og diverse krydder – slik som de første jeg lagde. Nå er jeg spent på resultatet, spesielt med tanke på den med sennep!

Sennep – og soya/kryddermarinade pluss hjortekjøtt(lokalt!).

 Man kan tørke forskjellige typer kjøtt, og innmat selvsagt. Tørker man lever på denne måten, kan man pulverisere de tørkede bitene og fordele i gelatinkapsler – for et supert kosttilskudd. Dette kan man lese mer om på flere av kraftmødrenes blogger. Og de som er virkelig tøffe spiser de tørkede leverbitene som snack! Jeg har kommet så langt at jeg svelger unna rå leverbiter daglig (mens jeg holder for nesen), og tror jeg foretrekker denne metoden fremfor å drøvtygge tørkede leverbiter;-) Men hjerte derimot – det skal jeg prøve å kjøre noen skiver av i dehydratoren etter hvert. Jeg synes speket hjerte smaker helt ok, mye mildere enn leversmaken.

 Beef Jerky’en tørker jeg i dehydratoren på 50-60 grader i…. ja, husker ærlig talt ikke hvor lenge de sto inni der, men hvertfall natten over – og i mer enn 12 timer. De er ferdige når de er helt tørre og litt crispy (spesielt tynne skiver, de tykkere blir mer seige). Jeg oppbevarer i glass med tett skrulokk. De har en holdbarhet på omlag 3 måneder har jeg lest, men sjansen for at de er spist opp før den tid, er stor! Dette skal jeg utforske fremover – med forskjellige typer kjøtt og smakstilsetninger. Noen andre som har erfaring med slikt hjemmetørket kjøtt?

Comments

  1. Ser alldeles nydelig ut. Elsker beef jerky men har enda ikke prøvd å lage selv. Det har jeg rett og slett ikke tenkt på! Men kanskje det blir neste prosjekt. :)

  2. Levetid på tre måneder? 20 år, mener du vel? Hvis det er tørket ordentlig (gjerne med dehydrator) og er lagret luft tett, så holder det i minst 20 år.

Speak Your Mind

*