Grøt av spiret emmer er en favoritt om dagen!

Julebrød av surdeig + EMMERgrøt 040

Vi har en grøtfavoritt om dagen, laget i en fei på spiret mel av emmer. Spiret mel? Jo, nå skal du høre. For å gjøre glutenet lettere å fordøye og for å nøytralisere antinæringsstoffer (for eksempel fytinsyre) og enzymsperrer som henholdsvis hemmer opptak av næringsstoffer og da spesielt mineraler, samt stresser fordøyelsen. Dette er også et godt eksempel på hvordan man tradisjonelt har behandlet karbohydrater for å gjøre dem mindre belastende for blodsukkeret, den glykemiske indeksen er nemlig redusert ved å behandle kornet på denne måten. Jeg bløtlegger korn i vann tilsatt myse, eddik eller aller helst en god dæsj surdeigsstarter. Jeg synes at melkesyrebakteriene gjør beste susen på uheldige bestanddeler i korn. Når de har ligget slik i minst 12 timer, skyller jeg godt og tørker i dehydrator eller stekeovn på rundt 50 grader til de er knusktørre. Så er det frem med den lille kornmølla og jeg lager sammalt fint mel av korna. Jeg har melet i et glass og bruker dette til grøt, jevning av supper, sauser, til å vende fisk og kjøtt som skal stekes osv. Bruksfeltet er uendelig. Jeg kjøper hele korn av emmer hos Økologisk spesialkorn. De har nettbutikk eller du kan sjekke sidene deres for utsalgssteder HER!

 

Og du sa at dette gidder i alle fall ikke du å styre med, må da være måte på hvor kompliser livet skal gjøres? Da skal du vite at DUGGURD har løsningen, for de har nemlig 20% avslag på ferdig spiret mel i disse dager, økologisk sammalt hvete og bokhvete  (naturlig glutenfri). Du trykker HER, finner tørrvarene, bestiller og legger inn rabattkoden DIGGBART!

 

Insisterer du på å gi barnet ditt grøt før den er fylt året, så ber jeg deg om å behandle kornet på denne måten. Det blir så inderlig mye lettere for den lille å fordøye. I tillegg ville jeg da puttet i en eggeplomme og en spiseskje gelatin for å gjøre den mer nærende, lettfordøyelig og proteinrik. Jeg bruker den lettoppløselige supergelatinen til Duggurd, som du får kjøpt HER, og det med en enda bedre rabatt, tilbud på 30%!

 

Oppskrift spiret emmergrøt (nok til fire små ulver)

 

1 liter vann

3 dl sammalt fin emmer, ferdig spiret

4 ss ekte smør minst, aller helst upasteurisert og økologisk (sjekk Duggurd)

1 ts kardemomme

En klype salt om du bruker usaltet smør

 

Ha vann i en kasserolle, hell i melet under omrøring og rør videre til det koker opp. Jeg rører lett hist og her under koketiden som tar ca 5 minutt.

 

Til slutt tar jeg kasserollen av varmen og rører inn alt smøret, pluss en skje ekstra ved servering.

Dryss over rårørsukker og EKTE kanel. Serveres med spekemat og gjerne med et ekstra smørøye.

 

Min ene datter sier den minner om babygrøt og min andre mener konsistensen minner om rømmegrøt. Uansett går den ned på høykant hos alle her i hus og blir stadig etterspurt om dagen. Den blir selvsagt rikere i smaken dersom man lager den på en base av melk, men det tåler ikke magene spesielt godt her i huset. Rike mengder smør vil gjøre smaken rundere og tåler du fløte eller enda bedre upasteurisert rømme, så er det et godt alternativ å ha i til slutt. AVDEM selger upasteurisert rømme flere steder her sørpå. Ha da litt mindre med vann i grøten og unngå å koke fløten/rømmen, spe heller den litt faste grøten til ønsket konsistens, helt til slutt.

 

Smaksnøytral kraft i stedet for vann er også strålende, en vane som kan være fin å innføre helt fra starten for de minste. Hvorfor jeg snakker så varmt om kraft og fremgangsmåte kan du lese mer om HER!

 

Har du bil og bor i Oslo og omegn så anbefaler jeg deg container-shopping hos Duggurd-damene på Øverland gård i Bærum, hver torsdag. Så slipper du porto og kan se på alle varene de tilbyr!

 

Comments

  1. Cathrine Schmidt says:

    Hei. Så artikkelen om kombucha fra 2013. Lurte på om muligens du hadde mulighet til å hjelpe meg med noen tips om hvor jeg kna få tak i kombucha baby(scoby) Elsker bloggen by the way! :-)

    • Det beste er å høre på facebooksider – det finnes en gruppe som heter Melkesyregjæring blant annet. Ellers kan du få kjøpe dehydrerte startkulturer i forskjellige nettbutikker. Lykke til :-)

Speak Your Mind

*