Fortsatt familiefavoritt: knallgode langtidshevede frokostkjeks!

Vi greier ikke helt å bestemme oss for hva vi skal kalle disse knasende godsakene, knekkebrød eller kjeks. Fungerer like bra til begge formål! Barna spiser de mer enn gjerne både til frokost og kvelds, toppet med deilig smør og godt pålegg. De får også med seg noen i matpakka innimellom som litt variasjon fra surdeigsbrød og vanlig knekkebrød.

Dette er rett og slett i bunn og grunn pizzabunnoppskrift jeg la ut for litt siden, med noen justeringer.

 650 g siktet speltmel

200 g grovere speltmel

100 g rugmel

50 g bløtlagte og tørkede sesamfrø

20 g mineralsalt

5-7 toppede ss tørket rosmarin (knuses noen runder i morter)

 

500 g vann

200 g smeltet smør

2.3 ss eddik, vannkefir eller sitronsaft

1/5 gjærpakke (fersk blå gjær, blandes sammen litt vann i deigen etter ca 8 timer)

Noen dryss havsalt på toppen av den utkjevlede ferdige deigen

Alt unntatt gjær blandes sammen i en stor bolle og får stå til dagen etter eller fra morgen til ettermiddag/kveld – minimum 7 timer. Gjæren blandes i og deigen får stå en time til.

Jeg bruker litt mel til utkjevling, men man kan sikkert bruke litt smør eller kokosolje isteden hvis man reagerer veldig på mel som ikke har ligget i bløt. Kjevle deigen så tynn som mulig på benken, ha den deretter over på bakepapir og kjevle over til den er jevn. Jeg kutter kantene med en pizzaskjærer, sånn hjulaktig sak. Deretter kutter jeg i passende biter. Strør litt keltisk havsalt over og presser saltkorna litt ned i deigen slik at de ikke faller av så lett etter at skivene er stekt.

Deretter prikker jeg skivene kjapt med en gaffel slik at man slipper at det dannes alt for store luftlommer under steking.

 

Jeg får omlag 5-6 brett ut av deigen hvis jeg kjevler de tynt nok. Stekes på 160 grader til de er jevnt gylne(følg med, det kan gå raskt fra gyllen til svidd!). Om de er litt myke når man tar de ut vil de hardne mer etter at de har blitt avkjølt. Avkjøles på rist, jeg oppbevarer de i bokser. Kan sikkert fryses, men her går de såpass raskt unna at det rekker vi ikke:-)

 

 Dette er et godt alternativ til butikkjøp knekkebrød eller hvis man er litt lei brødmat i perioder. Jeg lar som regel deigen langtidsheve/ligge i bløt fra 8-24 timer, ikke alltid jeg har tid til å steke opp at i èn runde så da lar jeg resten av deigen bare stå videre til jeg kan steke flere brett.

Med unntak av noen speltknekkebrød vi kjøper i butikken, langtidshever vi alt bakverk og lar mel, frø og nøtter ligge i bløt i syrlig miljø i minimum 7 timer slik at glutenet uskadeliggjøres og alle antinæringsstoffene brytes ned. Resultatet er lettere fordøyelig for små og store mager, viktig – hvertfall når det er snakk om hverdagsmat! Vi prøver uansett å prioritere pålegg, godt smør og tilbehør til måltidene fremfor selve brødmaten, vi er ikke avhengige av korn eller fiber i vårt kosthold. Langtidshevet og bløtlagte alternativer er selvsagt mye bedre enn butikkjøpt bakst!

 

Mor nyter gjerne med setersmør, upasteurisert ost og hjemmelaget sennep

 

Mens de minste liker de best med smør+krydder, leverpostei, egg eller deilig ost.

Her kan man justere mengde grovt/fint mel, krydder og frø/nøtter alt etter som hva man liker! Gode saker!

Comments

  1. Disse så kjempegode ut! Gleder meg til å prøve når vi kommer hjem fra ferie! ;)

  2. Ser snadder ut. Må prøves. Har akkurat stekt surdeigsbrød og har surdeigs-cookies stående til syrning nå. Mye å glede seg til….mmm.

  3. Solveig says:

    Må bare si at disse var kjempegode! Men det viste seg desverre at jeg ikke tålte dem godt, mens surdeigsbrød går bra.

  4. Nydelige knekkebrød, takk for oppskrift! Jeg byttet ut eddik og gjær med 2 ss surdeigsstarter, fungerte veldig fint. Lurte bare på en ting: er det nødvendig å bløtlegge sesamfrøene på forhånd? Antistoffene i disse blir vel brutt ned i løpet av gjæringstiden?

    • Fint du likte de! Jeg bløtlegger og tørker alltid alt av frø og nøtter når jeg får de i hus, så da får de seg en ekstra runde om jeg lager kjeks som disse, kverner til mel eller baker brød. Mulig det er smør på flesk i mange tilfeller, men hvorfor ikke være på den sikre siden :-)

  5. Helene Harefrøken Helene Harefrøken says:

    Har nettopp fått med meg at det er unødvendig å bløtlegge + tørke frø og nøtter som siden skal brukes i langtidsheving av syrlig deig.

    Disse knekkebrødene er helt supre, Vibeke! Har utsatt å teste dem ut lenge, fordi jeg var redd for ikke å få til knekkebrød (sist jeg prøvde ble det helt mislykket, men det er flere år siden). Lagde en egen verjson med solsikkekjerner og pizzakrydderblanding fra iherb. Helt supert!

    • Ja, det er det helt sikkert. Jeg gjør det alltid så og si uansett da det er kjekt å ha klass med ferdig bløtlagte/tørkede frø og nøtter som man kan drysse litt av i frokostblanding e.l innimellom. Men greit å vite at man ikke MÅ :-)
      Disse kan varieres i det uendelige, har også prøvd med pizzakrydder, paprika – og tomatpulver bl.a. Kjempegodt!

      • Helene Harefrøken Helene Harefrøken says:

        Leste nettopp en liten kommentar (i bloggen til Gry) at man ikke bør bruke frø i bakst fordi frøene kan skille ut planteoljer ved oppvarming. Vet du noe her, Vibeke?

        • det anbefales ikke store mengder frø i bakst som skal varmebehandles, fordi fettet også blir skadelig ved høy varmebehandling. Det kommer også an på hvor høy varme du bruker. Jo mer skånsom varmebehandling, jo bedre er det om det er nøtter og frø involvert. Svarte siden jeg var innom, vi bytter litt på det, Heidi :)

  6. Sunn mamma says:

    Hvor lenge må knekkebrødene steke? :-)

    • Jeg er fryktelig dårlig til å ta tiden, jeg ser som regel an fargen på de – når de har blitt gyldenbrune(men ikke svidd) tar jeg de ut. 10-15 minutt kanskje?

  7. EirinKristin says:

    Kjempegode, selv etter 2-3 døgn med bløtlegging.
    Ble litt ivrig og fikk ikke tid lel. Men det gikk bra:)

    • Samme her – ikke alltid jeg rekker steke alt i samme slengen så da får deigen stå noen dager ekstra i kjøleskapet. Går helt fint! :-)

  8. Ellinor says:

    Kjempegode og supersprø ,stekte de på varmuft ,to brett i slengen :)
    Hvordan oppbevares de best ,metallboks ,papirpose ? kjøleskap ?

  9. Hei!
    Hvilke speltknekkebrød er det du kjøper på butikken? Hvilke smør anbefaler du å bruke?

    Hilsen ny på området, men interessert i å lære :)

    • Jeg kjøper speltknekkebrød og surdeigsknekkebrød i Sverige. Her er det nok fortsatt antinæringsstoffer og noe gluten i produktene, men vi spiser det innimellom da vi tåler det helt greit. Får du tak i upasteurisert setersmør (vi selger både på Arstun Gårdsbutikk og Duggurd) er det gullegodt, hvis ikke kan du lett klarne smør så du sitter igjen med kun fettdelen og ikke tungt fordøyelig melkeprotein. Lykke til!

  10. Hei!
    Lurte på hvor lenge og hvordan dere bløtlegger og tørker frøene?

    Linn :-)

  11. Noen som har tatt tiden når dere steker disse knekkebrødene? Synes mine må steke ca en halv time for å være gjennomstekte….

Speak Your Mind

*