Fermentert tabasco/ chilisaus

 

Denne heftige oppskriften skulle jeg lagt ut for lenge siden. Det er en god stund siden jeg lagde disse godsakene, men så ble bare bildene liggende. Flasken med chilisaus og glasset med chiipaste står i kjøleskapet ennå – og smaker like godt – og kanskje enda bedre enn da jeg lagde den. Tradisjonelt ble visstnok all chilisaus laget gjennom fermentering – og mange gjør det fortsatt. Chili og cayennepepper er ypperlig mat for enzymproduksjonen i magen din – og når den er tilsatt krydder og hvitløk OG er fermentert i tillegg blir dette helt knall. Jeg hadde håpet å få tilgang til masse chili på Øverland Gård i år, men slik ble det ikke. Så jeg måtte i butikken og handle inn råvarene. Jeg er ingen ekspert på hvilken chili du bør kjøpe. Jeg valgte den jeg fant i nærmeste innvandrerbutikk – som har et godt utvalg av rød og grønn chili.

 

Foto: Her er flasken med ferdig fermentert chilisaus. Hot hot hot! Skal ikke mange dråpene til i maten før det påvirker smaken. Så denne varer lenge….


 

Her er oppskriften jeg tok utgangspunkt i:

ca. 700 gram chili

2 store hvitløksfedd

1 spiseskje rårørsukker

1 teskje havsalt

En håndfull friske urter

1/2 dl myse eller annen startkultur (væske fra surkål, rødbetekvass eller andre fermenterte godsaker)

 

 

Strengt tatt er det eneste du trenger for å lage chilisaus fersk chlili, salt, startkultur og masse tid. Jeg oppfordrer deg til å eksprimentere selv med hvor mye sukker, hvitløk og urter du vil tilsette – og om du vil tilsette det i det hele tatt. Prøv deg frem!

Fremgangsmåte:

Vask chiliene

Skjær av stilken, men la “det grønne” helt inntil chilien bli igjen

Kjør chiliene (og evt hvitløk og urter) til pure i en blender

Tilsett havsalt, myse og evt sukker

Hell pureen over i et Norgesglass. Press massen godt sammen. Hell gjerne litt ekstra myse på toppen for å beskytte. Lukk lokket (med gummiring) og sett glasset på benken i romtemperatur i opptil en uke eller til det begynner å boble godt oppi glasset. Hell massen over i en finmasket sil og la chilisausen renne av. Bruk gjerne en sleiv for å presse sausen gjennom silen. Det kan gjerne stå en god stund og dryppe. Hell deretter sausen over på en liten glassflaske og sett til kjøling. Den holder seg i mange måneder. Chili-paste oppbevares også kjølig i eget glass.

Foto: Her siles tabasco eller chilisaus ut i eget glass….

Speak Your Mind

*