Ferietid og kosthold!

Jeg må innrømme at jeg ikke er like rutinert når det gjelder kosthold når vi er på ferie. MEN jeg vil ikke la det skli helt ut og vil ta med meg det jeg kan av matvaner og rutiner så langt det lar seg gjøre. Dette innlegget skrev jeg i fjor, etter å ha vært i Danmark en ukes tid. Nå på lørdag reiser vi dit igjen – og jeg har planer om å gjøre mye av det samme mtp mat og løsninger. 

Det er heldigvis gode muligheter for å kjøpe skikkelig mat i Danmark, de ligger noen hakk forran oss når det gjelder fokus på økologisk og ekte mat. Men reiser man til plasser hvor utvalget er usikkert kan det være greit å ha med seg et lite utvalg næringsrik mat og tilskudd.

Når vi reiser på ferie leier vi helst leilighet med kjøkken slik at jeg kan handle inn og lage minst et av måltidene hjemme daglig – med grei kontroll over råvarer og ingredienser. Ellers tar jeg meg tid til å bake eget brød, også når vi er på ferie – slik at vi kan smøre matpakke som vi tar med på tur til tivoli, stranden eller hva det nå måtte være.

Her er noen tilleggsglimt fra ferieturen i fjor.

kjekt å ha i veska eller bagen når man er ute og reiser…

Vi skulle ta båten fra Oslo til Danmark, der skulle vi blant annet spise frokost. Jeg vet hva som blir servert i denne sammenheng, det er stort sett lyst brød, frokostblandinger med syltetøy, pommes frites, “kylling”nuggets frittert i planteolje, fruktjuicer og ja… dere vet vel hva jeg mener. Lite næringsrik mat for små og store mager som trenger energi til daglige oppdagelsesferder.

Før jeg dro stekte jeg et lass vafler (laget av spelt – og litt rugmel som fikk ligge i bløt natten over, i en skvett vannkefir+eddik/vann) – disse har jeg i en pose eller matboks i vesken som fiskes opp når vi setter oss til bords – vafler frister som regel like mye som annen brødmat eller frokostblandinger. Som regel har de meierismør, ut over det får barna velge seg ut noe kjøttpålegg eller ost hvis de ikke vil spise vaflene “naturell”. Har jeg spekemat har jeg som regel noen skiver med som snavles som snack i løpet av dagen. Kanskje sammen noen bløtlagte/tørkede nøtter, evt en banan.

Vi har en ganske stor kjølebag som vi kobler til i bilen, der får jeg plass til noen flasker ferskmelk som jeg sniker med meg i veska og heller i glassene til de små, så lenge det rekker. Jeg drikker som regel te med litt gelatinpulver iblandet. Sist vi var i Sverige kjøpte jeg noen små bokser gelatin som er geniale å ha i vesken. Uansett hvor man spiser har man som regel tilgang til varmt tevann, jeg benytter muligheten til å blande litt varmvann+gelatin i min og barna sin drikke. Nå nylig fikk jeg tak i gelatin som løses opp lett i også kalde drikker – denne blir med på ferie/i veska i år og vil gjøre det lettere å snike en teskje i barnas og vår drikke.

Jeg har også med en liten plastboks med kokosolje i kapsler og i et lite glass, tørket lever i tablettform, colostum/råmelkspulver i kasler og tomme gelatinkapsler jeg kan fylle med krydder, tørkede urter eller hva jeg måtte ønske. Jeg prøver å få i meg alt dette via mat, men noen ganger – som når man er ute å reiser, er det kjekt å ha i kapsler, som man kan hive innpå ved ønske og behov. Spesielt kokosoljen til måltider med (litt for mye) karbohydrater eller unaturlige greier iblandet.

Vi kjøpte den elektriske kjølebagen vår på NAF, den kostet ikke mer en tusenlappen såvidt jeg kan huske. En genial investering, solid og stødig sak. Den kobles til sigarettenneren og rommer noen flasker ferskmelk, en stor pakke nydelig setersmør, en pakke hjemmelaget leverpostei, 3 bokser fryst kjøttkraft, et glass fermentert fiskelever/smørolje og to små glass melke – og vannkefirkorn fikk jaggu bli med til Danmark de og. Enda er det plass til noen godsaker på toppen.

Det reklameres ofte for kapsler med melkesyrebakterier i forbindelse med ferietid – mot “feriemage”. Ferietid er ofte tid for mat man kanskje ikke spiser så mye av ellers og man bryter ofte kjente matrutiner. Det gir ofte utslag på fordøyelsen. Mitt beste ferietips er å ta med seg en neve kefirkorn i glass og drikke vann og/eller melkekefir hver dag iløpet av ferien. Hvis man har mulighet selvsagt, dette er nok ikke lett å komme seg forbi sikkerhetskontrollen på flyplassen med……

I en par plastbokser pakker jeg tørrmat som krydder, tørkede urter, spekemat, utstyr og ingredienser til kefir (siler, plastskjeer, sukker/lønnesirup, rosiner), mineralsalt, et glass eddik, en flaske saft (søtet med stevia), steviadråper, kokospalmesukker, knekkebrød, mel, frø og havregryn og brødformer blant annet. Jeg styrer ikke med surdeisstarter på ferie, men bløtlegger mel, gryn og frø i vannkefir og tilsetter bittelitt gjær for et helt greit og nok så lettfordøyelig hverdagsbrød.

Ferskmelka varer desverre ikke hele oppholdet, men gjør som Annema– stikk innom nærmeste bonde og hør om å få kjøpe litt ferskmelk fra tanken. Her har jeg ikke funnet noen enda her i Danmark, men på vei til hyttetur på Frosta tidligere i sommer svingte vi innom en gård hvor bonden gledelig fylte opp flaskene våre og nektet å ta i mot betaling. Han var glad noen ville drikke melka naturell og vi måtte gjerne komme innom og hente mer når vi ville. Jeg har alltid med en par tomflasker og trakt i bilen i tilfelle muligheten skulle by seg sånn plutselig.

På ferie har jeg som regel å kun spise max 1 måltid ute pr dag. Vi har ofte matpakke med eller spiser rett før vi reiser ut. Litt ferskmelk, vannkefir e.l på flaske i kjølebagen som står i baggasjerommet på bilen.

Sara, The Healthy Home Ecconomist skriver litt om sine mat/ferietips her, spesielt mtp tilskudd på tur.

Vi har minimalt med toalettsaker med – siden vi bruker kun kokosolje som solkrem/aftersun, insektsmiddel(med eteriske oljer) og hårkur blant annet. Jeg har med min egenkomponerte kroppskrem som også brukes som aftersun, ansiktskrem, nærende krem til barna, leppekrem eller hva det måtte være behov for.

Vi har vært flinke med inntak av kokosolje, fiskelever/smørolje, hjemmelaget brød og kefir – ingen “feriemage” så langt. Jeg vil også understreke at vi har kost oss med vaniljeis, ferske bær, en bit pizza i ny og ne, litt snop og sjokolade. Det har blitt en øl eller to i solen og noen glass vin når barna har funnet sengen. Det er ferie og utfordringer med tanke på mat, men hovedskaklig tid for kos, ro og god stemning. Gjør det beste ut av (mat)situasjonene, prøv heller å være forberedt. Og NYT ferien!!

Har du noen mattips i forbindelse med ferie? Del gjerne :-)

På stranden i Danmark 2012. Været er surt og badedrakten ligger fortsatt i kofferten – men hva gjør vel det når vi har medbrakt matpakke vi kan kose oss med:-)

 

Comments

  1. Jeg er på ferie hjemme hos noen jeg kjenner, med tilgang til kjøkken. Det er deilig! Får laget kefir og oppbevart fersk melk, for eksempel (blir nok iskrem i kveld, jippi,). Allikevel syns jeg det er greit med gelatinkapsler i stedet for pulver, BIR-kapsler og/eller leverkapsler. Denne gangen har jeg også kjøpt magesyrekapsler i stedet for å drikke eplecidereddik før hvert måltid (veeeldig deilig å slippe det i et par uker – hjelper stort på feriefølelsen!). Reinrot har dessuten vært en livredder, og mineralsalt har jeg også vært glad for at jeg tok med.

  2. Hvilket uttrykk bruker danskene for “tradisjonskost”? Har forsøkt å google “traditionsmad” og diverse andre uttrykk uten å finne nettsider med innhold som på kraftmamma.no

Speak Your Mind

*