Brev fra en mor, følgebrev til boken Sannheten på bordet.

Jeg fikk følgebrevet fra en mor som har gitt sitt barns barnehage boken Sannheten på bordet, skrevet av Niels Christian Geelmuyden. Ettersom hun mener boken er en strålende start, men likevel opprettholder en del myter, følte hun for å nyansere bildet. For øvrig en strålende gaveidè til alle barnehager og skoler i vårt lille land. Jeg synes følgebrevet til vår faste leser er så bra, at det blir en egen bloggpost av det:

 

sannheten_pa_bordet-geelmuyden_niels_christian-23633539-3483683236-frntl

Kjære XX Barnehage!

Tusen takk for at dere er en barnehage som X alltid har gledet seg til å komme til, og som han har trivdes i fra første stund. Tusen takk også for at dere alltid er blide, hyggelige og imøtekommende – og de aller beste ønsker videre med det fantastiske arbeidet dere nå har startet med tanke på å bygge opp en av Norges beste barnehager.

På veien mot å bli nettopp en av landets beste barnehager vil jeg gjerne få gi dere en liten gave,
fordi barns oppvekstvilkår også dreier seg om noe mer enn fysisk aktivitet og sosiale aspekter. Det å nære og ernære barn i vekst er kanskje en av de viktigste oppgavene vi voksne har, nettopp fordi denne næringen skal legge grunnlaget for barnets fysiske og psykiske helse hele resten av dets liv.

I boken ”Sannheten på bordet – det du ikke får vite om maten din” har forfatteren Niels Christian Geelmuyden tatt for seg matindustriens metoder og råvarenes virkelige innhold. Så vidt jeg vet er dette den eneste boken i sitt slag som utelukkende beskriver norske forhold. Vi liker så gjerne å tro at Norge er et foregangsland innen helse, og at vi lever i et av verdens reneste og mest redelige land – men gjør vi egentlig det? Sannheten om maten vi spiser kan om mulig være vanskelig å svelge, men det spørsmålet vi unner våre barn å stille oss er dette: Er maten vi kjøper i butikken egentlig egnet til å nære og ernære det kjæreste vi har – nemlig barna våre?

Boken bidrar til å opprettholde en del myter – blant annet fibermyten (fiber er egentlig et antinæringsstoff som på ingen måte er helsefremmende for oss mennesker), kolesterolmyten, myten om ”5 om dagen” og myten om at planteoljer skal være sunt (de aller fleste planteoljer er et resultat av kraftig industriprosessering, og er svært helseskadelige – hvorav både soya, raps og solsikke er blant de verste). I tillegg nevner ikke forfatteren verken skadevirkninger fra mikrobølgeovner (russerne forbød all bruk av mikrobølgeovner allerede på 70-tallet), eller helseskadelige gasser fra materialer som f. eks aluminium og teflon. Jeg synes også han burde ha gått mer i dybden på antinæringsstoffer i korn, og hvilke enorme skadevirkninger både gluten og fytinsyre (og planteoljer) i blant annet kjøpebrød har på både barn og voksnes fordøyelsessystem/tarmhelse – og jeg savnet nok også en mer inngående beskrivelse av hvordan både pasteurisering og homogenisering av melk ødelegger en av våre viktigste kilder til næring.

Når dette skal være sagt er det som nevnt den eneste boken jeg vet om per i dag som beskriver norsk mat og norske forhold, og alt i alt er boken en svært god begynnelse med tanke på å avsløre de egentlige sannheter rundt våre norske matfat – en avsløring jeg ønsker velkommen av hele mitt hjerte, fordi den vil være helt essensiell i forhold til det å skape den endringen som ikke bare vil være helt nødvendig med tanke på vår helse, men også med tanke på miljøet vårt.

Jeg er fullt ut innforstått med at jeg selv hverken er ernæringsfysiolog, lege, forsker eller lignende. Det finnes imidlertid et ordtak som hevder at ”en bekymret mor er en bedre etterforsker enn selv den beste FBI-agent”, og det er vel kanskje her jeg selv kommer inn i bildet?

Jeg håper dere vil få utbytte av boken, og at den vil bidra til å generere noen tanker og refleksjoner rundt barn, kosthold og ernæring.

Vennlig hilsen X

 

Comments

  1. * Applaus * :)

  2. Gelatinmamma says:

    Utrolig godt å høre at det finnes andre mammaer der ute om tenker som meg!!

  3. Applaus ja! Et fantastisk brev og for en flott idé!

  4. Hei! Takk for fine ord. Holder på å lese denne boka nå. Skremmende lesing, men samtidig nødvendig. Over til barnehagen; jeg har “slitt” i mange år med både FAU og ledere i diverse barnehager om kosthold og innkjøp av mat. Men det har vært en vanskelig kamp også pga et stramt budsjett. Kjøpebrød og ikke-økologiske grønnsaker/frukt er det de fleste barnehager har råd til – men jeg vil allikevel be de lese denne boka. Bra tips.
    Vi får stå sammen vi foreldre, idealister som oss blir ikke populære – men jeg skulle ønske at folk endelig fikk opp øynene.
    ps.Idag har jeg lagt oppdrettslaksen på hylla inntil den blir “friskmeldt”. Gikk til innkjøp av frossen makrellfilet og frossen sildefilet. Så får man se :-)

Speak Your Mind

*