Smaksrik fermentert salsa til grillmåltidet?

 

 

Denne oppskriften er laget av Stanley Fishman (med noen justeringer), inspirert av en lignende oppskrift i kokeboka Nourishing Traditions. Stanley er forøvrig mannen bak boka Tender Grassfed Meat, som tar for seg hvordan man får et optimalt resultat og smaksopplevelse ut av å tilberede kjøtt på tradisjonelt vis. Har ikke boka selv, men ut i fra beskrivelsene havner den nok i bokhylla mi etter hvert :-)

 

Fermentert Salsa med detoxeffekt:

 

Du trenger

 

3 medium store modne tomater

2 løk

1 stor eller 2 små bunter med koriander

4-6 hvitløksfedd

4 stk chili, med eller uten frø

saften fra 2 sitroner

en neve snackpaprika (valgfri farge)

4 spiseskjeer myse

0,6 dl vann

1-2 teskjeer mineralsalt

1 teskje oregano

 

 

Velg (økologiske) lokale råvarer om du har mulighet – gode råvarer gir grunnlaget for et bra resultat!

 

  • Vask alle grønnsakene og la de tørke. Tomatene dyppes i kokende varmt vann i 5 sekunder for å lett kunne dra av skinnet. Ta deg så tid til å skjære alle grønnsakene og urtene i passende biter. Velger du å ta med frøene i chiliene vil resultatet bli sterkere enn om du lar være. Og ikke gni deg i øynene før du har vasket hendene etter å ha skjært chilien!
  • Etter hvert som du kutter opp, putter du ingrediensene i et mellomstort norgesglass eller lignende. Her må du som med all annen gjæret mat huske å sette av minst en par cm fra innholdet opp til lokket slik at glasset ikke risikerer å sprekke pga trykket som dannes under gjæringsprosessen.
  • Når alle grønnsakene og urtene er på plass, tilsetter du sitronsaft, salt, myse, krydder og vannskvetten. Bland godt med en tre/plastsleiv e.l. Dytt forsiktig alle ingrediensene ned i glasset, bruk en morter eller lignende. Væsken skal dekke innholdet. Her trenger du ikke mose eller stampe for å få væske ut fra grønnsakene.
  • Dekk glasset med lokk eller noe som slipper luft ut, men ikke inn. Bruk gummiring rundt lokket på norgesglass f.eks. Har du ikke det, kan du skru av og på lokket en gang daglig, for å slippe ut litt luft eller lette på trykket som oppstår i glasset. Glasset skal helst stå på en mørkt sted i romtemp.
  • Etter noen dager/uke settes glasset i kjøleskap og gjæringsprosessen vil bremse kraftig ned. Den vil holde seg godt i ca 5 uker oppbevart kjølig, sies det – men jeg har spist denne når den har stått i månedsvis og den er fortsatt gullegod, dog litt mer flytende i konsistensen.

Salsa betyr saus og man kan skille mellom amerikansk og meksikansk salsa. Perfekt tilbehør til kjøtt, fingermat, saltmat eller snacks. I denne utgaven brukes koriander som i tillegg til å inneholde antioksidanter, visstnok skal rense organer for tungmetaller som har samlet seg opp. Denne fermenterte utgaven vil i tillegg inneholde melkesyrebakterier som er gull for førdøyelsen. Hvitløk, chili og hete kryddere vil også virke utrensende og styrke immunforsvaret/tarmen.

 

Nå virker det jo som sommeren virkelig har kommet her i sør, og hva er vel bedre enn å kunne diske opp med en snaddergod hjemmelaget og sunn salsa til grillmåltidet? Det stemmer jeg for! Min er vel klar til søndagsmiddagen, gleder meg!

Comments

  1. Jeg har laget min egne versjon av denne flere ganger, og det er den beste salsaen jeg noen gang har smakt! Smaken utviklet seg i kjøleskapet, og den ble bare bedre og bedre etterhvert :-)

  2. Jeg har samme erfaring. Jeg har også brukt samme metode for å lage chilisaus. En haug med chili som jeg etter endt fermentering trykket gjennom en sil og fikk både chilisaus og chutney ut av. Begge står fortsatt i kjøleskapet fra i fjor og fungerer som ei kule som smakstilsetninger i maten. Ordentlig snadder. Anne Marit

  3. Anne Marit Stedje says:

    Er det slik her også, at en kan tilsette væske fra surkål el.l. i steden for myse?
    Anne Marit S

  4. Kristin says:

    Satte salsa etter alle kunstens regler i går, og har tro på at den skal bli god. Men det tok en del tid å finfinkutte grønnsakene. Har du testen om noen, eller alle grønsakene like godt kunne kuttes med S-blad i kjøkkenmaskin, eventuelt hver for seg?

    Vennlig hilsen
    Kristin

    • Jeg har ikke testet med kjøkkenmaskin. Men skulle tro det hadde gått an? Evt med det rivjernsbladet som følger med? Det er hvertfall genialt når man skal kutte store mengder kål for å lage surkål! :-)

  5. Hei. Har tenkt å lage denne, men lurer på dette med myse. Hvordan gjør jeg det enkelt?

Speak Your Mind

*